Sam pomen čokolade kod mnogih zna izazvati reakciju, a pogled na neki čoko prizor i već razmišljamo kako do ove najpoznatije slastice na svijetu.
Tamna čokolada (min. 70% kakao) se smatra superhranom jer je odličan izvor flavonoida, antioksidanata koji mogu sniziti visok pritisak, zaštiti zdravlje vašeg srca i poboljšati inzulinsku rezistenciju.
Rezultati naučnih studija povezuju kakao sa poboljšanim kognitivnim sposobnostima i utoliko smanjen rizik od demencije.
Tamna čokolada može reducirati stres i poboljšati raspoloženje i pamćenje. Blagotvorno djeluje na upalne procese u organizmu i jača imunitet. Naravno, što je kakao u većem procentu, to bolje.
Kada vidimo, pomirišemo i okusimo čokoladu, naš mozak počinje reagirati oslobađanjem moždanih supstanci poput dopamina.
Dopamin se oslobađa kada doživljavate ono što prepoznajete kao ugođaj. Seks, smijeh, tjelovježba i sl. potiču istu ‘moždanu hemiju’ kao i čokolada. Naravno, postoje individualne razlike predisponirane genetikom (i drugim faktorima) u reakciji na stimuluse, pa ne uživamo svi podjednako… Naime, postoje osobe koje ne vole čokoladu (sport, seks i sl.) te nalaze ugođaj u drugim stvarima.
Ako spadate u prvu grupu čokoljubaca, i ako ste skloni slasticama poput lava kolača, brownija, sachera, imamo jednostavni recept za vas koji smo probali i degustirali – čoko mafini, lakši i manje kalorični, ali ne manje ukusni od brownija. Obiluju čokoladom, ali uopće nisu preslatki, tako da se nakon jednog ili dva ne osjećate prezasićenim i – krivim.
Uživat ćete u jednostavnoj pripremi i biti nagrađeni mirisnim i ukusnim rezultatom.
RECEPT
Sastojci (za 10 mafina)
250 g brašna
100 g čokolade za kuhanje (najmanje 48% kakao)
30 g kakao praha
100 g šećera
50 g putera
1 jaje
1,5 dl mlijeka
½ kesice praška za pecivo
5 oraha
Priprema
- Uključite rernu da se zagrije na 180 C. Pripremite i izvagajte sve sastojke u zasebne posudice.
- Rastopite puter na niskoj temperaturi i ostavite sa strane. Isjeckajte čokoladu na nepravilne komadiće.
- Umutite mikserom jaje sa šećerom, lagano u smjesu dosipajte mlijeko i rastopljeni puter i mutite još malo.
- Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i kakao prahom i dodajte gornjoj smjesi. Nastavite miješati dok ne dobijete gusto tijesto.
- Punite kalupe za mafine kašikom do pola, pospite komadićima čokolade, utisnite polovinu jezgre oraha, pa prekrijte tanjim slojem smjese.
- Pecite 15 minuta. Izvadite mafine i sačekajte da se malo ohlade.
Prijedlog za serviranje: Tople mafine poslužite uz voćni sladoled. Hladne mafine presijecite, tanko namažite džemom od marelice i služite uz popodnevni čaj ili kafu.