Kelj je zeljasto, zeleno povrće iz porodice kupusnjača, u koju spadaju i kupus, karfiol i prokulice.
Niskokaloričan je (100g sadrži samo 50 kcal), ali iznimno bogat mineralima i vitaminima.
Izvrstan je izvor mangana (38,7% RDA), dobar je izvor kalcija (13,5% RDA), željeza (12,1% RDA) i magnezija (11,3% RDA).
Bogat je vitaminom C – sirovi kelj sadrži čak 120 mg (200% RDA), a kuhani čak 41 mg (68% RDA). Također je odličan izvor vitamina K.
Prednosti redovne konzumacije kelja:
- čisti organizam
- djeluje protivupalno
- pomaže zdravlju kostiju i srca
- preventivno djeluje protiv karcinoma
Od kelja možete praviti ukusna variva, ali i nutritivno vrijedne, osvježavajuće sokove.
Donosimo vam recept za detox napitak od kelja koji će alkalizirati vaš organizam.
Sastojci
- 3 lista kelja
- 1 jabuka
- 1 limun
- 1 manji krastavac
Pomiješajte sve sastojke u blenderu, po potrebi dodajte malo hladne vode ili kocku leda, i pijte svježe.
Ovaj ukusni, prirodni sok od povrća i voća obiluje karotenima, mineralima i antioksidansima, klorofilom i drugim vrijednim sastojcima.