ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian

Kelj je zeljasto, zeleno povrće iz porodice kupusnjača, u koju spadaju i kupus, karfiol i prokulice.

Niskokaloričan je (100g sadrži samo 50 kcal), ali iznimno bogat mineralima i vitaminima.

Izvrstan je izvor mangana (38,7% RDA), dobar je izvor kalcija (13,5% RDA), željeza (12,1% RDA) i magnezija (11,3% RDA).

Bogat je vitaminom C – sirovi kelj sadrži čak 120 mg (200% RDA), a kuhani čak 41 mg (68% RDA). Također je odličan izvor vitamina K.

Prednosti redovne konzumacije kelja:

  • čisti organizam
  • djeluje protivupalno
  • pomaže zdravlju kostiju i srca
  • preventivno djeluje protiv karcinoma

Od kelja možete praviti ukusna variva, ali i nutritivno vrijedne, osvježavajuće sokove.

Donosimo vam recept za detox napitak od kelja koji će alkalizirati vaš organizam.

Sastojci

  • 3 lista kelja
  • 1 jabuka
  • 1 limun
  • 1 manji krastavac

Pomiješajte sve sastojke u blenderu, po potrebi dodajte malo hladne vode ili kocku leda, i pijte svježe.

Ovaj ukusni, prirodni sok od povrća i voća obiluje karotenima, mineralima i antioksidansima, klorofilom i drugim vrijednim sastojcima.