ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian
ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian

Popularni gastro blog Ambitious Kitchen (AK) svako malo predstavi obilje novih kreativnih recepata za svaku vrstu savremene prehrane, uključujući vegansku, vegetarijansku, bez laktoze, prehranu sa manje ugljikohidrata, bez orašastih plodova i dr. Njihovi recepti su primjer kako reduciranje ili izbacivanje određenih namirnica nipošto ne mora značiti monotoniju i manjak ukusa i užitka. Pored toga, ovakve kombinacije namirnica i ukusa omogućuju da radite vlastite varijante, ovisno o tome šta imate u ostavi i frižideru.

Ako ne znate šta biste danas za ručak, a ne preostaje vam puno vremena za pripremu, možda vas inspiriše naš današnji prijedlog sa menija AK – vegetarijanski čili. Na koncu, vegetarijanska kuhinja nije samo za vegetarijance, nego je privlačna promjena i za ‘mesojede’, kao i sve one koji žele da unaprijede svoje zdravlje. Za one koji se ni po koju cijenu ne odriču mesa, vegetarijanski recepti mogu poslužiti kao osnova kojoj se doda komad omiljenog ‘životinjskog proteina’.

Da pređemo na stvar:

Sastojci

Povrće: crveni luk, češnjak, mrkva, paprika, slatki krompir (batat), kukuruz (iz staklenke ili limenke), malo zelene čili paprike (po želji)

Začini (suhi): origano, crvena slatka paprika, kim, češnjak, čili u prahu

Paradajz salsa (najbolje komadići u limenci ili tetrapaku)

Povrtni temeljac ili voda

Grah (krupniji crveni ili šareni, prethodno napola kuhan)

Postupak

U dubokoj tavi na srednjoj temperaturi pržite češnjak, crveni luk, na sitnije komade izrezanu mrkvu, crvenu papriku, batat i komadiće zelene čili paprike. Dinstajte 5-7 minuta uz često miješanje. Potom dodajte so i biber, te ostale začine, i miješajte još nekih 30 sekundi.

Na kraju dodajte paradajz (salsa), temeljac ili malo vruće vode, grah i kukuruz. Dovedite do tačke ključanja, potom smanjite temperaturu i ostavite da krčka 30-ak minuta do finog zgušnjavanja.

Šlag na torti…

Ovakva fuzija ukusa i boja dobit će ‘ono nešto’ sa pravim topingom, a AK preporuča čips tortilje, malo soka od limuna, naribani sir, avokado, i kašiku pavlake ili čvrstog jogurta.

Uživajte u vegetarijanskom čiliju, jelu kojem ćete se svako malo vraćati.

Izvor: Ambitious Kitchen @ambitiouskitchen.com