ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian

Postoji dobar razlog zašto neki recepti opstaju stoljećima. Jedan takav recept je engleska pastirska pita.

Originalni recept ovog tradicionalnog engleskog jela koje je postalo popularno i u drugim dijelovima svijeta, u osnovi se sastoji od dva dijela – baza od mljevenog mesa dinstanog u sosu i sa povrćem poput graška, mrkve i celera, nekada i gljiva, koje se prekrije debljim slojem pire krompira prije pečenja. U Britaniji se za pastirsku pitu upotrebljava janjeće meso, ali recept dopušta bilo koje mljeveno meso po vašem ukusu.

Recept datira iz 18. stoljeća kada je krompir proglašen jestivim, a mogli su ga priuštiti i siromašni slojevi društva.

U knjigama recepata iz istog razdoblja nalazimo pastirsku pitu kao način da se iskoriste ostaci pečenog mesa koje se potom prekrije pire krompirom i zapeče kako bi se stvorila hrskava korica.

Mnoge zemlje imaju vlastite verzije ovog recepta koji se služe kao jela drugog naziva; npr. u Holandiji se slično jelo kojemu se dodaju jabuke i suhe šljive naziva ‘filozofov gulaš’.

Kao što je uvijek slučaj s dobrim receptima, varijanti je mnogo, a mi smo za vas pripremili lakšu, vegetarijansku.

Vegetarijanska pastirska pita

Ovo ukusno jelo prepuno je zdravog povrća i leće. Zahvaljujući ispravnoj kombinaciji škroba i ugljikohidrata (bez proteina) osigurat će dobru probavu i neće ugroziti vašu vitku liniju.

RECEPT

Sastojci za nadjev

2 mrkve

1 komad poriluka (prasa)

150 g šampinjona

300 g zelene leće

300 g graška

300 g paradajza (oguljen, isjeckan)

1-2 česna bijelog luka

Začin majčina dušica i kadulja ili svježe lišće, ako imate (po želji)

Malo čilija

Kašičica šećera

So i biber

Sastojci za preljev

4 krompira (oko 1 kg), oguljeni i izrezani na komade za kuhanje

Komad putera

So i biber

Parmezan po želji

Postupak

1.     Za nadjev, pržite prasu oko 3-4 minute ili dok ne omekša.

2.     Dodajte isjeckanu mrkvu, šampinjone i bijeli luk i nastavite dinstati cca. 5 minuta.

3.     Dodajte začine majčinu dušicu i kadulju, leću, paradajz, bujon od povrća (ili toplu vodu ako nemate bujon), so i biber, i nastavite dinstati oko 20 minuta dok se sos malo ne reducira.

4.     Dok se nadjev dinsta, pripremite preljev, ali prije toga uključite rernu na 200C.

5.     Skuhajte krompir, procijedite ga i dodajte puter, so i biber. Napravite pire i ostavite na stranu, na toplo mjesto.

6.     Nadjev uspite u dublju tepsiju, pa ga ravnomjerno prekrijte pire krompirom. Ako želite, ukrasite viljuškom. Možete dodati i parmezan, po želji.

7.     Pecite pastirsku pitu u prethodno zagrijanoj rerni oko 20 minuta dok preljev ne postane zlatno-smeđ i blago hrskav.

Prijatno!