Postoji dobar razlog zašto neki recepti opstaju stoljećima. Jedan takav recept je engleska pastirska pita.
Originalni recept ovog tradicionalnog engleskog jela koje je postalo popularno i u drugim dijelovima svijeta, u osnovi se sastoji od dva dijela – baza od mljevenog mesa dinstanog u sosu i sa povrćem poput graška, mrkve i celera, nekada i gljiva, koje se prekrije debljim slojem pire krompira prije pečenja. U Britaniji se za pastirsku pitu upotrebljava janjeće meso, ali recept dopušta bilo koje mljeveno meso po vašem ukusu.
Recept datira iz 18. stoljeća kada je krompir proglašen jestivim, a mogli su ga priuštiti i siromašni slojevi društva.
U knjigama recepata iz istog razdoblja nalazimo pastirsku pitu kao način da se iskoriste ostaci pečenog mesa koje se potom prekrije pire krompirom i zapeče kako bi se stvorila hrskava korica.
Mnoge zemlje imaju vlastite verzije ovog recepta koji se služe kao jela drugog naziva; npr. u Holandiji se slično jelo kojemu se dodaju jabuke i suhe šljive naziva ‘filozofov gulaš’.
Kao što je uvijek slučaj s dobrim receptima, varijanti je mnogo, a mi smo za vas pripremili lakšu, vegetarijansku.
Vegetarijanska pastirska pita
Ovo ukusno jelo prepuno je zdravog povrća i leće. Zahvaljujući ispravnoj kombinaciji škroba i ugljikohidrata (bez proteina) osigurat će dobru probavu i neće ugroziti vašu vitku liniju.
RECEPT
Sastojci za nadjev
2 mrkve
1 komad poriluka (prasa)
150 g šampinjona
300 g zelene leće
300 g graška
300 g paradajza (oguljen, isjeckan)
1-2 česna bijelog luka
Začin majčina dušica i kadulja ili svježe lišće, ako imate (po želji)
Malo čilija
Kašičica šećera
So i biber
Sastojci za preljev
4 krompira (oko 1 kg), oguljeni i izrezani na komade za kuhanje
Komad putera
So i biber
Parmezan po želji
Postupak
1. Za nadjev, pržite prasu oko 3-4 minute ili dok ne omekša.
2. Dodajte isjeckanu mrkvu, šampinjone i bijeli luk i nastavite dinstati cca. 5 minuta.
3. Dodajte začine majčinu dušicu i kadulju, leću, paradajz, bujon od povrća (ili toplu vodu ako nemate bujon), so i biber, i nastavite dinstati oko 20 minuta dok se sos malo ne reducira.
4. Dok se nadjev dinsta, pripremite preljev, ali prije toga uključite rernu na 200C.
5. Skuhajte krompir, procijedite ga i dodajte puter, so i biber. Napravite pire i ostavite na stranu, na toplo mjesto.
6. Nadjev uspite u dublju tepsiju, pa ga ravnomjerno prekrijte pire krompirom. Ako želite, ukrasite viljuškom. Možete dodati i parmezan, po želji.
7. Pecite pastirsku pitu u prethodno zagrijanoj rerni oko 20 minuta dok preljev ne postane zlatno-smeđ i blago hrskav.
Prijatno!