Sam pogled na ovaj umak donosi osvježenje u vrelim danima ljeta kada se čini da svaka vrsta jela podiže temperaturu.
Vjerovatno ste jeli tzatziki bez da znate originalni naziv ovog grčkog umaka – salate.
Tzatziki (izgovara se caciki) je jednostavni kremasti umak od krastavaca, jogurta, bijelog luka, s dodatkom začinskog bilja poput mente ili kopra.
Tradicionalno se priprema sa jogurtom od kozjeg ili ovčijeg mlijeka, ali je čvrsti grčki jogurt sa većim udjelom masnoće sasvim prihvatljiv, naročito kad se uzme u obzir da je jogurt od kravljeg mlijeka bliži našem nepcu.
Potekao sa grčkog otoka Parosa, tzatziki je poznat kao umak sa višestrukom ulogom.
Može se služiti kao preliv za jela od mesa, krompira, pite, kao salata – obrok za sebe, te kao umak za svježe povrće (štapići svježeg celera, mrkve, paprike), čips ili focacciu. Mogućnosti su bezbrojne.
Kako pripremiti tzatziki
Za pripremu vam treba maksimalno 10 minuta.
Krupno naribajte ili sitno isjeckajte krastavce, ocijedite ih te pomiješajte sa čvrstim jogurtom i propasiranim bijelim lukom. Dodajte kašičicu bijelog sirćeta, posolite, dodajte malo bibera (po mogućnost bijelog), te prstohvat začinskog bilja poput mente ili kopra, po želji. Tzatziki treba biti gust poput pudinga.
Pospite s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja i uživajte!