ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian

Limun je moj omiljeni sastojak u kolačima. Njegov okus, miris i boja posebno dolaze do izražaja u kombinaciji sa kokosom.

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane

Iako recepti za pripremu zdravih slastica često uključuju i ribanu koricu limuna, zbog straha od pesticida i ostalih vještačkih tretiranja, u kolače stavljam isključivo sok od svježe cijeđenog limuna.

Keksi od limuna su bez šećera i brašna pa su dobri i za djecu. 

Sastojci

1 jaje

100 g putera ili 4 kašike kokosovog ulja

1 dcl mlijeka (biljno ili kravlje)

3 kašike agava sirupa ili meda

1/2 praška za pecivo

kokosovo brašno (ljuspice za kolače)

zobene mekinje

sok od 2 limuna

Postupak

Umutiti jaje sa ostalim tečnim sastojcima te postepeno dodavati kokos i zobene mekinje u istom omjeru. Smjesa treba da bude gušća nego za palačinke.

Kada dobro izmiješate sve sastojke, stavite smjesu u frižider 15 minuta. Smjesa će postati znatno gušća jer će kokos i zobene mekinje upiti višak tekućine.

Oblikujte male kekse i slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici na temperaturi od 180 stepeni 12-15 minuta, a nakon toga izvadite i ostavite da se ohlade. Servirajte uz grčki jogurt sa sokom od limuna i zaslađen medom ili uživajte u suhim keksićima uz šolju kafe ili svježe cijeđenog soka od narandže.