Banana kruh nije ništa novo (osim za one koji ga nisu probali) – lagani i ukusni kolač koji nestaje u sekundi, uprkos savjetima kako ga pohraniti i zamrznuti.
Ali kao i svaki klasik, tako i banana kruh ima bezbroj varijacija na temu, jer svaki kuhar/ica jelu da vlastiti pečat.
Tako i neprikosnovena prvakinja britanske kuhinje i pekarstva Mary Berry, dobitnica brojnih nagrada uključujući laskave titule CBE i Dame koje joj je dodijelila britanska kraljica Elizabeta II, ovom kolaču daje zasluženu pažnju i izdvaja ga kao jedan od posebnih recepata.
Banana kruh Mary Berry je i dalje jednostavan za pripremu, samo su naša očekivanja utrostručena jer se radi o majstorici zanata.
Pa da vidimo o kakvim trikovima se radi.
RECEPT
Potrebno vrijeme: 30-40 minuta
Veličina porcije: 2 štruce (12 kriški)
Sastojci
- 100g putera
- 150g smeđeg nerafiniranog šećera (muscovado)
- 200g brašna sa praškom za pecivo
- 1 čajna kašičica sode bikarbone
- 2 jajeta
- 2 zrele veće banane, oguljene i zdrobljene viljuškom
Za posipanje
- 25g sjemenki od tikve
- 25g suncokretovih sjemenki
- 1 supena kašika smeđeg šećera
Postupak
Za ovu količinu smjese, potrebne su vam dva uska kalupa za pečenje kruha (slika dole), iako se banana kruh može peći u tepsiji bilo koje forme, uključujući okrugli kalup za kuglof ili mafine. Kalup ili tepsiju premažite puterom ili uljem i obložite papirom za pečenje.
Uključite rernu da se zagrijava na 180 stepeni C.
U većoj zdjeli pomiješajte omekšan puter, šećer, brašno s praškom za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte jaja i pire od banana, te miješajte mikserom dok smjesa ne postane glatka i lagana. Izlijte smjesu u kalupe i izravnajte površinu. Pospite mješavinom sjemenki i smeđeg šećera.
Pecite na srednjoj razini rerne oko 35-40 minuta ili dok se ne podigne i postane zlatne boje, s obaveznim testom sa čačkalicom koja treba izići čista i suha.
Kolač izvaditi iz rerne i zadržati u kalupu nekih 10 minuta da se ohladi. Potom ga pažljivo izvadite uz pomoć papira. Skinite papir i ostavite kolač da se posve ohladi (čekanje je najteži dio operacije).
Banana kruh se može pohraniti za naredni dan, ali se može i zamrznuti.
Mary savjetuje da nikada ne bacate prezrele banane, čak i kada koža postane posve tamna. Što su zrelije, boljeg su ukusa i podatnije za pripremu raznih kolača.
Uživajte!
Recept i fotografije: www.maryberry.co.uk