Kitchari – drevno azijsko jelo koje se priprema u jednom loncu, osnova je ajurvedskog načina života. Počiva na savršenoj ravnoteži sastojaka i začina koji balansiraju sve tri tjelesne doshe (Vata, Pitta, Kapha). Postoje brojne varijacije, ali ne mnogo odstupanja od originalnog recepta. Priprema se brzo i lako, što je dodatna prednost u vremenu brzog življenja. Lako se probavlja i daje snagu i vitalnost. Odličan je izbor za detoksikaciju, a pobornici ajurvede tvrde da podmlađuje ćelije organizma.
Sastojci
- 1/2 šolje basmati riže
- 1 šolja mung graha (može i crvena leća)
- 6 šolja vode
- malo korijena đumbira, svježeg narezanog ili naribanog
- ½ čajne kašičice himalajske soli
- 2 čajne kašičice gheeija ili masnoće po želji
- 1/2 čajne kašičice korijandera (začin ili svježi)
- 1/2 čajne kašičice mljevenog kima
- 1/2 čajne kašičice kurkume
- 1 čajna kašičica sjemenki senfa (po želji)
- prstohvat bibera
- 1-2 šoljice narezanog povrća po želji (npr. tikvice, prasa, grašak ili zeleno lisnato povrće, šparoga, slatki krompir i sl.)
- malo svježeg peršuna
Postupak
Mung grah potopiti najmanje 4 sata prije kuhanja. U veći lonac staviti opranu basmati rižu, mung grah ili leću, posoliti i prekriti vodom. Kada voda proključa, smanjiti na nižu temperaturu i i prvih nekoliko minuta skidati pjenu koja će se stvarati na površini. Kuhati oko 20-ak minuta, ili dok grah i riža ne omekšaju. Svako malo promiješati i po potrebi dodati vode kako bi smjesa bila žitka.
Istovremeno, oprati i narezati povrće.
U posebnoj tavi, istopiti ghee i dodati začine – prvo sjeme senfa, potom ostale začine. Pržiti do 20 sekundi, pazeći da ne izgore.
10 minuta prije kraja kuhanja, riži i grahu dodati povrće, te začinjeni ghee. Važno je da je smjesa žitka kako bi se povrće dobro skuhalo (po potrebi dodati vode).
Pred sami kraj kuhanja dodati biber i svježi peršun i korijander.
Servirati toplo u dubokim zdjelicama. Po želji dodati malo soka od limuna.