ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian

Kitchari – drevno azijsko jelo koje se priprema u jednom loncu, osnova je ajurvedskog načina života. Počiva na savršenoj ravnoteži sastojaka i začina koji balansiraju sve tri tjelesne doshe (Vata, Pitta, Kapha). Postoje brojne varijacije, ali ne mnogo odstupanja od originalnog recepta. Priprema se brzo i lako, što je dodatna prednost u vremenu brzog življenja. Lako se probavlja i daje snagu i vitalnost. Odličan je izbor za detoksikaciju, a pobornici ajurvede tvrde da podmlađuje ćelije organizma.

Sastojci

  • 1/2 šolje basmati riže
  • 1 šolja mung graha (može i crvena leća)
  • 6 šolja vode
  • malo korijena đumbira, svježeg narezanog ili naribanog
  • ½ čajne kašičice himalajske soli
  • 2 čajne kašičice gheeija ili masnoće po želji
  • 1/2 čajne kašičice korijandera (začin ili svježi)
  • 1/2 čajne kašičice mljevenog kima
  • 1/2 čajne kašičice kurkume
  • 1 čajna kašičica sjemenki senfa (po želji)
  • prstohvat bibera
  • 1-2 šoljice narezanog povrća po želji (npr. tikvice, prasa, grašak ili zeleno lisnato povrće, šparoga, slatki krompir i sl.)
  • malo svježeg peršuna

Postupak

Mung grah potopiti najmanje 4 sata prije kuhanja. U veći lonac staviti opranu basmati rižu, mung grah ili leću, posoliti i prekriti vodom. Kada voda proključa, smanjiti na nižu temperaturu i i prvih nekoliko minuta skidati pjenu koja će se stvarati na površini. Kuhati oko 20-ak minuta, ili dok grah i riža ne omekšaju. Svako malo promiješati i po potrebi dodati vode kako bi smjesa bila žitka.

Istovremeno, oprati i narezati povrće.

U posebnoj tavi, istopiti ghee i dodati začine – prvo sjeme senfa, potom ostale začine. Pržiti do 20 sekundi, pazeći da ne izgore.

10 minuta prije kraja kuhanja, riži i grahu dodati povrće, te začinjeni ghee. Važno je da je smjesa žitka kako bi se povrće dobro skuhalo (po potrebi dodati vode).

Pred sami kraj kuhanja dodati biber i svježi peršun i korijander.

Servirati toplo u dubokim zdjelicama. Po želji dodati malo soka od limuna.