ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian

Pobornici zdrave prehrane poznaju sve trikove postizanja bogatog ukusa bez upotrebe šećera i drugih ‘bijelih smrti’, kako je neko nekoć okrutno nazvao nasušne bijelo brašno i sol.

Tako su u upotrebi najrazličitije zamjene za pšenično brašno na kome je većina nas odrastala; neke od dostojnih alternativa poput bademovog i zobenog brašna odnedavno imaju nove rivale – brašno od leblebija i riže.

Slično je i sa šećerom koji se već dugo, uspješno ili manje uspješno, zamjenjuje kako vještačkim sladilima, tako i prirodnim poput stevije, ali i javorovog sirupa, meda i hurmi.

Tako je nastala niša zdrav(ij)e kuhinje koja podrazumijeva upotrebu prirodnih namirnica koje ne štete zdravlju.

Zahvaljujući popularizaciji gastronomije i kuhanja koja ne jenjava, svakodnevno se kreira na stotine novih recepata od kojih su većina zdravije varijante poznatih klasika sa dobrim starim bijelim brašnom i šećerom.

Jedan od takvih je i naša štruca sa orasima, hurmama i medom koja, iako sa vrlo malo šećera, garantira bogat ukus.

Sastojci

225 g brašna

1/2 vrećice praška za pecivo

1 kašičica cimeta

175 g mekanog putera

100 g smeđeg muscovado šećera

3 supene kašike meda

2 umućena jajeta

pire od 2 banane srednje veličine

100 g otkoštičenih hurmi

50 g oraha (smrvljenih u komadiće)

Postupak

  • Uključite pećnicu na 160 C. Kalup za štrucu obložite papirom za pečenje, potom premažite puterom.
  • U zdjeli pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, cimet, šećer, med i umućena jaja. Potom dodajte pire od banana i iscjeckane hurme. Smjesu mutite 2-3 minute mikserom ili drvenom kašikom.
  • Smjesu uspite u duguljasti kalup. Po površini pospite komadiće oraha. Pecite sat vremena potom provjerite – ako je površina čvrsta, kolač je pečen. Ako nije, pecite još 5-10 minuta.
  • Pustite da se ohladi izvan pećnice, potom izvadite štrucu iz kalupa.

Izrezan na deblje kriške, može se poslužiti topao, sa kuglom sladoleda (birajte svježe ukuse poput vanilije ili limuna), ili hladan, posut preostalim medom.

Ovaj kolač je izvrstan izbor za sva godišnja doba, uz tople, ali i hladne napitke. Prijatno!