Već po samom nazivu jednog od najpoznatijih kolača u Velikoj Britaniji, možemo pretpostaviti da ova slastica ima historiju.
Navodno je engleska kraljica Victoria koja je bila na tronu od 1837. do svoje smrti 1901. godine, često uživala u ovoj jednostavnoj slastici koja se posluživala uz poslijepodnevni čaj. Tako je kolač dobio naziv.
Međutim, ideja spužvastog, beskvasnog tijesta koje se podizalo samo zahvaljujući umućenim jajima potiče još iz doba Renesanse.
Kada je engleski hemičar i proizvođač hrane Alfred Bird izumio prašak za pecivo 1843., spužvasti kolač ili patišpanj kako bi ga mi nazvali, porastao je još više i našao se i na stolu kraljice Victorie.
Torta Victoria se često naziva i ‘Victoria sendvič’ što govori o lakoći i jednostavnosti njene pripreme.
Probali smo klasični recept koji vam predstavljamo, a vi možete pustiti mašti na volju i raditi varijacije…
RECEPT
Sastojci
Patišpanj
200 g šećera
200 g putera (omekšan na sobnoj temperaturi)
4 jaja (umućena)
200 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike mlijeka
Fil
100 g putera (omekšan)
140 g šećera u prahu
vanilin šećer ili ekstrakt vanile
džem od jagoda ili malina
šećer u prahu za dekorisanje
Priprema
- Uključite rernu na 190 C. Premažite dva kalupa od 20 cm puterom i obložite papirom za pečenje.
- U velikoj posudi umutite 200 g šećera, 200 g putera, 4 umućena jajeta, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo i 2 kašike mlijeka, dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ravnomjerno podijelite smjesu u dva kalupa i izravnajte površinu. Pecite oko 20 minuta dok ne postigne zlatnu boju.
- Izvadite patišpanj iz kalupa i ostavite da se hladi.
- Pripremite fil tako što ćete umutiti 100 g mekog putera dok ne postane kremast, te mu potom dodavati 140 g šećera u prahu i kapljicu vanila ekstrakta ili vanilin šećer.
- Premažite donji dio jednog patišpanja krem filom, dodajte sloj džema od jagoda ili malina, pa poklopite sa drugim patišpanjom.
- Pospite sa malo šećera u prahu, po želji ukrasite bobičastim voćem i služite uz čaj ili kafu.
Ako nemate dva jednaka kalupa, predlažemo da patišpanj pečete u samo jednom kalupu od 28 cm, pa ga prerežete na dva jednaka dijela nakon što se ohladi.
Između dva premaza fila možete dodati i svježe voće pod uvjetom da je zrelo i slatko.
Također možete praviti i mini torte jer je patišpanj podatan za varijacije na temu.