Ovo jednostavno jelo koje podsjeća na pizzu i focacciu potiče s juga Francuske, iz Nice.
Priprema se od davnina; nekada se prodavao na ulicama Nice, a danas se uglavnom služi kao predjelo ili snack, ali ga možete naći i u francuskim pekarama (pattiserie).
Radi se od krušnog tijesta, nešto debljeg nego za pizzu, pa ga se često naziva focaccia s inćunima.
Sastojci
- 200 g oštrog brašna
- Kesica suhog kvasca
- Pola supene kašike šećera
- 2 glavice crvenog luka
- 125 ml ulja
- 12 inćuna (konzerviranih u ulju)
- Crne masline
- Malo vlasca ili majčine dušice
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, kvasac, šećer i malo soli.
- Umiješajte 150 ml mlake vode i umijesite mekano tijesto. Mijesite 2-3 minute. Vratite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se podiže oko 20 minuta.
- Izrežite luk na kolutove i pržite na ulju dok ne omekša i počne se karamelizirati.
- Uključite pećnicu na 200 C.
- Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvijte ga u obliku kvadrata oko 30 cm sa 30 cm ili kruga. Lagano ga premažite uljem preostalim od prženja luka, a potom prekrijte lukom. Preko sloja luka unakrsno redajte inćune koje ste prethodno prepolovili po dužini, potom crne masline u prazne prostore.
- Pecite oko 25 minuta do zlatnožute boje. Po želji pospite s malo vlasca i sevirajte izrezano na kocke s malo svježe salate.