Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane
Beskvasni hljeb se smatra zdravijim od običnog hljeba. Lako je probavljiv, izuzetno mekan, pomaže kontrolisanju glukoze u krvi, a okusom podsjeća na kolač.
Karakterističan je po tome da ne zahtijeva dizano tijesto – peče se odmah nakon što ga umijesite.
Priprema ovakvog hljeba zahtjeva znatno manje vremena od pripreme klasičnog hljeba sa kvascem i gotovo da ne postoji mogućnost da ne uspije.
Ako do sada niste pripremali hljeb jer smatrate proces komplikovanim, onda krenite sa pripremom beskvasnog hljeba. Jako je popularan i cijenjen u Velikoj Britaniji gdje ga nazivaju ‘soda bread’.
Beskvasni hljeb možete praviti od svih tipova brašna, ali se u svakom slučaju preporučuju integralne varijante brašna. Moj današnji izbor je spelta (pir), prastara vrsta pšenice.
RECEPT
Sastojci
450 g integralnog brašna (spelta po mogućnosti)
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice limuna ili sirćeta
1 kašičica soli
470-500 ml vode
2 kašike sjemenki po želji (lan, susam, suncokret, …)
Priprema
Sastaviti sve suhe sastojke i izmiješati, a zatim dodati mokre sastojke. Polako miješajte dok ne postignete tijesto glatke teksture. Zagrijte rernu na 200 stepeni, oblikujte štrucu u odgovarajući oblik, smjestite u kalup za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta. Nakon toga isključite rernu, ostavite hljeb još 5 minuta u rerni, onda ga izvadite, prekrijte krpom i pustite da se ohladi. Servirajte uz omiljene namaze i salate.