ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane

Knedle… pomalo zaboravljene, imaju svoju posebnost koju ne možete naći kod bilo koje druge slastice.

Igrala sam se sastojcima i spojila ih u zdrave wellness knedle sa šljivama. Bogatog su okusa, predivnog mirisa, a što je najvažnije jako su zdrave i imaju malo kalorija.

Uživajte u knedlama bez griže savjesti. Neću vas više držati u neizvjesnosti, odmah pišem recept.

RECEPT

Sastojci

300 g pirea od tikve

1 jaje

7 kašika mljevenih zobenih pahuljica

2 kašike samljevenih lanenih sjemenki

1 kašika gustina ili psylium ljuspica

malo cimeta

polovice šljive

mljeveni orasi za posipanje

1 kašika maslinovog ili kokosovog ulja

Priprema

Tikvu ispecite u rerni, očistite od kore i napravite pire. U to dodajte sve sastojke, osim šljiva, dobro izmiješajte i stavite u frižider pola sata. Smjesa treba da bude tako čvrsta da se bez problema mogu oblikovati knedle. Zato obratite pažnju na teksturu smjese, pa ako se čini premekana, dodajte još malo zobenih pahuljica.

Dok je smjesa u frižideru, uspite vodu u šerpu, malo posolite i pustite da proključa.

Kada smjesa bude ohlađena, pravite knedle i u svaku stavite po jednu polovicu šljive ili ako pravite veće knedle, stavite dvije polovice. Gotove knedle stavljajte u ključalu vodu i pustite da kuhaju nekoliko minuta. Gotove su onda kada isplivaju na površinu. Kuhane knedle ostavite da se ocijede par minuta, a onda ih uvaljajte u mljevene orahe ili druge orašaste plodove. Ako volite slađi okus, u orahe dodajte 1 kašiku smeđeg šećera.

Knedle na ovaj način pripremljene volim servirati uz preliv od grčkog jogurta, meda i cimeta.

Svaka knedla je bombica zdravlja i istinskog zadovoljstva.