Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane
Sacher torta, jedna od najpoznatijih svjetskih slastica, prava je čarolija okusa kojoj rijetko ko može odoljeti.
Tako sočna i jednostavna, a nevjerovatno bogatog okusa. U nastojanju da svojim ukućanima pripremim iznenađenje servirajući im ovu omiljenu slasticu, modifikovala sam recept kombinujući zdrave a ukusne sastojke.
Postigla sam sve što sam željela: slatko, kiselo, čokoladno i ukusno.
RECEPT
Kora
8 jaja
7 kašika kokosovog šećera ili agava sirupa
125 g putera ili kokosovog ulja
100 g crne čokolade (min. 70% kakao)
½ kesice praška za pecivo
250 g mljevenih oraha
Premaz
200 g marmelade od kajsija
Glazura
150 g crne čokolade (min.70% kakao)
1 kašika kokosovog ulja ili putera
Priprema
Umutiti snijeg od bjelanjaka i kokosovog šećera ili agava sirupa a zatim u to dodati posebno umućene žumanjke, otopljenu čokoladu i ostale sastojke za koru. Sve lagano izmiješati i istresti u okrugli kalup za pečenje (kalup obložite papirom za pečenje a prethodno ga premažite komadićem putera ili kokosovog ulja radi lakšeg odvajanja pečenog kolača od papira). Tijesto peći na temperaturi od 180 stepeni cca 60 minuta (provjeriti nožem da li je pečeno prije nego izvadite iz pećnice, na nožu ne smiju ostati tragovi tijesta).
Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i prepoloviti na dva jednaka dijela. Preko prve kore staviti pekmez od kajsija i preko staviti drugu koru. Tortu preliti ranije pripremljenom glazurom (na laganoj vatri rastoljena crna čokolada i kokosovo ulje ili puter) i ostaviti u frižideru preko noći da se čokolada dovoljno stvrdne i da kore upiju marmeladu.
Pola sata prije serviranja izvadite tortu iz frižidera kako čokolada ne bi pucala prilikom rezanja.
Tortu po ovom receptu obavezno probajte a vjerujem da ćete nakon toga zaboraviti na originalni recept sa brašnom, šećerom i preslatkom čokoladom.