Čuvena slika austrijskog secesijskog slikara Gustava Klimta Portret dame iz 1917. godine, bit će izložena po prvi put nakon što je pronađena skrivena u zidu galerije, 23 godine nakon što je ukradena.

Podsjetimo, slika je pronađena sasvim slučajno 2019. godine kada je vrtlar, član osoblja Galerije moderne umjetnosti Ricci-Oddi u Piacenzi u Italiji, uklonio metalnu ploču s vanjskog zida, otkrivši tako Klimtovu sliku koja je vjerovatno tu bila sklonjena u iznenadno prekinutoj krađi.

Portret je prvobitno trebao biti izložen u galeriji na sjeveru Italije 2020. godine, u sklopu niza izložbi posvećenih bečkom slikaru, ali je otvaranje odgođeno zbog pandemije koronavirusa.

Organizatori su u petak najavili da će slika konačno biti predstavljena javnosti u oktobru u Rimskom muzeju u Palazzo Braschi, na izložbi koja istražuje Klimtovo razdoblje u Italiji, koje je izvršilo veliki uticaj na njegova umjetnička djela. Postoji teorija da je njegova prepoznatljiva upotreba zlatnih listića inspirisana posjetom Bazilici svetog Marka u Veneciji.

Djelo će biti izloženo pet mjeseci prije nego što se vrati galeriji Ricci-Oddi, koja također planira izložiti portret.

Klimt je sliku završio 1917. godine, godinu dana prije smrti, a kupila ju je Galerija Ricci Oddi 1925. godine. Prikazuje mladu ženu za koju se vjeruje da je umjetnikova ljubavnica.

Portret dame, 1917., ulje na platnu, 60 x 55 cm

1997. godine, deset mjeseci prije krađe, rendgenskom analizom je utvrđeno da je Klimt naslikao Portret dame preko jedne ranije slike. Posljedično nalazu, organizirana je izložba s fokusom na otkriće ove ‘dvostruke slike’, a portret je nestao usred priprema za taj događaj. Slomljeni okvir slike otkriven je na krovu galerije, što je navelo istražitelje na sumnju da je slika vjerovatno skinuta sa zida i izvučena kroz otvoreni krovni prozor od strane nekoga ko je povezan s galerijom.

Smatra se da je ova slika, čija je vrijednost inače procijenjena na oko 70 miliona dolara, najtraženije ukradeno umjetničko djelo na svijetu nakon Caravaggiovog Rođenja Krista sa Sv. Franjom i Sv. Lovrom (ukradena 1969. godine iz crkve San Lorenzo u Palermu).

U martu je italijansko izdanje časopisa Arts Culture & Style prenijelo da su tužioci odbacili optužbe protiv tri osobe koje su tvrdile da su osumnjičene za umiješanost u krađu 1997. godine. Osumnjičeni su izjavili da su sliku vratili na zid galerije kao ‘poklon’ gradu, ali tužioci nisu bili uvjereni u njihovu priču. Tvrdili su, naime, da je slika cijelo vrijeme bila u šupljini zida, u što je teško povjerovati jer bi bilo oštećeno, prenosi ARTnews.

foto Wikipedia