Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane

Domaće granola pločice bez glutena i šećera rade se od prirodnih i hranjivih sastojaka.

Granola pločice se mogu pripremati u raznim varijantama i kombinacijama pa tako mogu uvrstiti zobene pahuljice, orašaste plodove, sušeno voće, crnu čokoladu, med ili agava sirup, puter ili kokosovo ulje, začine i razne sjemenke. 

Svaka kombinacija koju izaberete za rezultat ima slasticu nevjerovatnih nutritivnih svojstava i neodoljivog okusa. Zdravi ugljikohidrati kojima ovakav slatkiš obiluje, daju nam energiju potrebnu za čitav dan.

Priprema je izuzetno jednostavna jer odmah pomiješate sve sastojke, te ih miksate 1 minutu u multipraktiku ili jednostavno izmiješate kašikom.

Možete ih peći na laganoj vatri ako želite hrskave zalogaje, a isto tako su jako ukusni i ako se ne peku nego samo dobro ohlade.

Granola domaće pločice izvrstan su izbor za dobar početak dana. Pripremite superzdrav doručak za cijelu porodicu.

Sastojci
150 g zobenih pahuljica

100 g oraha sjeckanih

50 g suhe brusnice

10 komada hurmi izrezanih na manje komadiće

5 kašika sjemenki po želji (lan, susam, suncokret, bundeva, chia)

2 kašike meda ili agava sirupa

10-15 badema

2 kašike maslinovog ili kokosovog ulja

1 banana

začin po želji (vanila, cimet, muškatni orah ili đumbir)

Priprema
Sve sastojke uspite u tepsiju i dobro promiješajte kako bi se med, maslinovo ulje i banana ravnomjerno rasporedili po svim sastojcima.  Ja sam pločice stavljala u silikonske okrugle kalupe a mogu se peći i u tepsiji (dobro utisnuti rukom na dno tepsije) pa kasnije rezati po vlastitoj želji i obliku.

Pecite 20 minuta u pećnici na temperaturi od 180-200 stepeni. Kada bude pečeno, izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohlade a nakon toga režite na komade i servirajte uz kafu, čaj ili prirodnu limunadu.

Ukoliko vaši ukućani vole drugačiju kombinaciju sastojaka, slobodno eksperimentišite i uz malo mašte napravite vaše savršene granola pločice.