U našim knjižarama možete naći prijevode svjetskih bestsellera koji su melem za dušu u vrijeme kada svi osjećamo umor od uobičajenih izazova kao što su svakodnevne obaveze, i nešto manje uobičajenih poput pandemije korona virusa. Svejedno da li se radi o popodnevnom odmoru kod kuće, vremenu za sebe rano ujutru ili godišnjem odmoru daleko od kuće, sa knjigom je sve ljepše i potpunije. Ovom prilikom, preporučujemo 3 novija naslova na koja smo naišli u našim knjižarama:

  • Velika magija – kreativan život bez straha, Elizabeth Gilbert (izdavač Buybook)

Autorica globalno poznatog hita Jedi, moli, voli, američka novinarka Elizabeth Gilbert odlučila je pisati o značaju kreativnosti, izjednačujući kreativnost sa slobodom. Svoje pisanje temelji na vlastitom kreativnom procesu rasta pa tako čitalac iz prve ruke dobija njene uvide i saznanja o inspiraciji. Gilbert nas poziva da ne bježimo od vlastite radoznalosti i da se oslobodimo sve bespotrebne patnje koju sebi namećemo. Pokazuje nam kako da se suočimo sa strahovima i ukazuje na stavove i navike koji su nam potrebni da bi živjeli svoj najkreativniji život.

Velika magija nas ohrabruje da otkrijemo ‘skrivena blaga’ koja se kriju u svakome od nas. ‘Lov na te skrivene dragulje – to je kreativan život’, tvrdi Gilbert u svojoj novoj hit knjizi. Pritom naglašava da pod kreativnim životom ne podrazumijeva samo bavljenje umjetnošću, nego govori o životu koji je ‘više određen radoznalošću nego strahom’.

  • Zemlja drugih, Lejla Slimani (izdavač Buybook)

Francuska novinarska i spisateljica marokanskih korijena do sada je objavila tri romana – Uspavaj me (preveden na 30 jezika), U vrtu ljudoždera i Zemlja drugih. Spisateljica čije se knjige čitaju u dahu, Slimani je i zagovornica ženskih i ljudskih prava, a sam francuski predsjednik Macron ju je imenovao na laskavu poziciju svoje predstavnice za promociju francuskog jezika i kulture. Objavila je i nekoliko knjiga eseja poput Seks i laži u kojem prenosi ispovijesti žena s kojima je razgovarala tokom promocije knjige u Maroku.

Lejla Slimani vješto opisuje unutarnje konflikte koji razdiru glavne likove njenih romana. U Zemlji drugih, mlada Francuskinja Mathilde se zaljubljuje se u naočitog marokanskog vojnika Amina, koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata bori u francuskoj vojsci. Par se nakon rata nastanjuje u Maroku gdje Amin obrađuje porodičnu zemlju dok se Mathilde teško privikava na surovu klimu, osjećaj izoliranosti, nedostatak novca i nepovjerenje lokalne sredine. Svedena na ulogu supruge farmera, nudi medicinske usluge ruralnom stanovništvu prkoseći šovinizmu zemlje i represivnim društvenim kodeksima.

Zemlja drugih je još jedan omaž Lejle Slimani ženskog emancipaciji.

  • Frida Kahlo i boje života, Caroline Bernard (izdavač Laguna)

Caroline Bernard pseudonim je Tanije Schlie, književnice koja je dvadeset godina radila kao slobodna autorica i urednica. Prethodno je objavila jedanaest romana i otprilike toliko knjiga sa kulturno-istorijskim temama. Najviše voli priče o snažnim ženama. Njen najnoviji roman ‘Bečka muza’, prodat je u 40.000 primjeraka.

Radnja romana o još jednoj snažnoj ženi Fridi Kahlo dešava se u Mexicu, 1925. godine.

Sedamnaestogodišnja Frida želi postati liječnica, sve dok joj strašna autobusna nesreća u kojoj doživljava fatalnu povredu ne sruši san. Tada se zaljubi u poznatog slikara Diega Riveru i uranja u svijet umjetnosti. Rivera ohrabruje njene umjetničke ambicije, ali je svojim preljubništvom često dovodi do ruba. Frida je duboko povrijeđena, ali znajući da je sreća samo skrivena, a ne nestala – prihvaća život raširenih ruku. Na kraju joj pred noge dolaze pariški nadrealisti, kao i Picasso i Trocki. Frida nastavlja svoj put uspjeha, ali i proživljava traume poput pobačaja – sve dok joj jednog dana ne nađe pred izborom koji dovodi u pitanje sve u što je nekada vjerovala.