Šta za nas predstavlja kuhinja? Prostorija koja se najviše koristi, sa većom svrhom nego većina drugih, čak i kod osoba koje ne pripremaju hranu. Kuhinja je jednostavno središte svakog doma, te nam na sam pomen ove prostorije ‘zaigra srce’, a neki čak i ogladne.

Kuhinja je tokom vremena dobila i druge funkcije (čak i u domovima gdje to nije bilo neophodno zbog ograničenog prostora), pa se u njoj ukućani najradije sastaju da bi razgovarali uz jelo, djeca rade domaće zadaće, plaćamo račune, poslužujemo goste, igramo zabavne igre ili gledamo TV, a možda smo u kuhinju smjestili i naš kućni ured. O čemu god da se radi, uobičajene aktivnosti poprimaju sasvim novu dimenziju kada se obavljaju u kuhinji. To je jedan od razloga zašto ovoj prostoriji trebamo posvetiti posebnu pažnju u pogledu dizajna.

Kuhinja za dizajnera predstavlja jedan od najvećih izazova jer je najkompleksnija. Istovremeno, za vlasnika sasvim moguće predstavlja najveću budžetsku stavku jer pored namještaja uključuje i bijelu tehniku i kućanske aparate.

Razvojem dizajna enterijera kao oblasti, razvili su se i novi stilovi i trendovi, kao i nove tehnologije, stvarajući bezbroj novih kreativnih mogućnosti za dizajn kuhinje. Međutim, pored forme, jednako je važna i funkcija, što ne treba izgubiti iz vida prilikom planiranja, kao i to da je najvažnije kuhinju prilagoditi svojim potrebama i ukusu.

Srećom, izbor materijala i tehnike nikada nije bio veći pa se uz pažljivo planiranje može prilagoditi svakom budžetu, a da pritom vaša kuhinja izgleda poput one iz snova. Kao i uvijek, bolje je konsultovati stručnjaka za enterijere koji će vas posavjetovati primijenjujući tehnička znanja svoje struke kako bi krajnji ishod bio i atraktivan i funkcionalan bez da prelazite granice vašeg budžeta.

Globalna kriza uzrokovana pandemijom korona virusa nije zaustavila ljudsku kreativnost, pa samim tim ni nove trendove u oblasti dizajna enterijera koji su donijeli mnogo novih ideja i inspiracije za kuhinje. Dizajn kuhinja kao industrija je napravila pomak od trenda bijelih kuhinja prema toplijim kombinacijama koje uključuju jarke boje, prirodne materijale, bakrene asesoare, nove kombinacije uzoraka i tekstura.

Za vas smo odabrali one koji su obilježili proteklu godinu a najavljani su kao top trendovi i u ovoj, i koji će proizvesti najjači efekt sa najmanje uloženog rada i novca.

  1. Krive linije, meki oblici

Trend koji neodoljivo podsjeća na ‘lude osamdesete’, samo u znatno smirenijoj varijanti, zaposjeo je svaki kutak dizajna enterijera, ali se ponajviše očituje u oblicima namještaja, naročito sjedećih garnitura za dnevni boravak, ali i kuhinjskog namještaja.

Španska dizajnerica enterijera Patricia Bustos koja se proslavila zahvaljujući dominaciji krivih linija i oblika u dizajniranju prostora (čak i kada su se smatrale ‘passe’), tvrdi da njihovom upotrebom (u obaveznoj kombinaciji sa pravolinijskim formama) prostor dobija na originalnosti, udobnosti, ljepoti i estetici.

Dizajneri su već probali – kuhinjsko ostrvo mekih oblika. Ovakvo zakrivljeno ostrvo koje može biti od drveta, kamena ili mermera, ima brojne prednosti – funkcionalno je jer doprinosi pohranjivanju stvari, a pogoduje i boljoj integraciji cjelokupnog prostora. Pored funkcije, neuobičajena forma daje mu čak centralnu ulogu oko koje možete dizajnirati ostatak prostora.

2. Jarke boje

Upotreba jarkih boja ne zahtijeva hrabrost za koju mislite da nemate – naime, jarkom bojom ćete akcentirati, a ne ‘presvući’ cijelu kuhinju. To može biti pult, prostor iznad pulta, dio namještaja, kuhinjski kabineti (svi, samo gornji, samo donji, ili samo jedan). Ali, neka to bude vaša omiljena boja. Kako ćete znati da li je to ona prava? Ako samostalno radite na dizajnu vaše kuhinje, pogledajte što više fotografija kuhinja na internetu u datim bojama i već ćete biti u stanju osjetiti na što reagujete najbolje. Obratite pažnju na činjenicu da omiljena boja ne funkcionira isto na zidu, podu, namještaju. Gledajući fotografije različitih koncepata, lakše ćete napraviti izbor. Dizajner će vam prezentirati vizuale sa više opcija koji će vam bolje dočarati mogući ishod.

Ako je kuhinja spojena sa dnevnim boravkom (kao što je slučaj u većini recentnih i novoizgrađenih objekata), treba biti naročito oprezan s bojom kako bi cjelokupan prostor imao neprekidni tok i doimao se cjelinom. Ovo možete postići ponavljanjem iste akcent boje i u dnevnom boravku (ponovo kao akcent) ili prateći istu temu u obje prostorije (npr. ako je dnevni boravak uređen u minimalističkom stilu, kuhinja treba da prati isti stil itd.)

3. Crna kuhinja

Ovo nije samo dobra metafora, nego apsolutni top trend velikih dizajnera i proizvođača kuhinja. Ako kupujete gotovu kuhinju, možete se opustiti jer je proizvođač već uzeo u obzir sve principe i pravila dobrog dizajna pa je mala vjerovatnoća da ćete se pokajati. Jedino što treba uzeti u obzir su asesoari i adekvatna rasvjeta – pravilno pozicionirana i odgovarajućeg stila kako bi naglasili ljepotu kuhinje. Budite štedljivi na asesoarima koji trebaju pratiti stil kuhinjskih elemenata; obzirom da se radi o krajnje savremenom konceptu, i dodaci se biraju na isti način. Ovdje vrijedi pravilo ‘manje je više’ jer bi se ‘razbijanje’ crnog koncepta bilo kontraproduktivno.

Ako vam se prostor čini monotonim, dinamiku možete postići malom igrom različitih tekstura (malo sjaja na mat površini, ili mekani prekrivači na barskim stolicama), kao i bojom zida, pločica i sl. Samo oprezno jer je integrisanje crne kuhinje u prostor poput slikanja ugljenom – vidi se svaka ‘packa’ na bijelom papiru koju je teško izbrisati.

4. Nova rustika

Za ljubitelje toplijih prostora s daškom nostalgije, dobra vijest je da rustika ne izlazi iz mode jer ima nebrojene simpatizere, ali i zato što pruža nebrojene mogućnosti u jednom od svojih mnogih podpravaca.

Kada kažemo rustika, na pamet prvo pada drvo i prirodni materijali. Ta asocijacija se nije promijenila ni u 2021. godini – jedina razlika je što će se prirodni materijali i toplije finiširanje uklopiti u minimalističke koncepte dizajna i izrade jednostavnih kabineta bez dekora. U upotrebi je drvo sirovog ali sofisticiranog izgleda zahvaljujući finiširanju.

Čarobna formula je jednostavna – elementima dosadašnjih rustičnih kuhinja dajte modernu dimenziju/karakteristiku. Sa prirodnim materijalima poput drveta, mramora i kamena (uz pomoć metala) možete napraviti lagani zaokret i u pravcu industrijskog stila tako što ćete rustičnoj kuhinji dodati otvorene police, mramorni pult, kamene pločice, dok će metalne biti barske stolice i držači polica. Kožu i bakar kao asesoare ne ostavljajte ad acta jer će se uklopiti i u novi rustični stil.

5. Tapeta

Tapeta je tokom godina pokazala da ima puno više prednosti nego nedostataka, i da je moćno dizajnersko sredstvo. Tome ide u prilog kontinuiran razvoj tehnologije koji omogućuje izradu najkvalitetnijih tapeta koje mogu precizno i autentično prenijeti bilo koji motiv. Istovremeno se razvija i kreativnost dizajnera koji ne prežu da na tapetu prenesu svoje najsmelije vizije. Upravo je tapeta svojevrsno ‘vozilo’ kojom se fascinantni motivi mogu prenijeti u svaki kutak doma. Tako je tapeta dospjela i u kuhinju… a mi držimo da je više nikada neće napustiti.

Obzirom da se radi o dekorativnim tapetama (to im je primarna funkcija), one će se u većini slučajeva naći na samo jednom ili dva zida, a rjeđe na svim. Ali kako je pravila sve manje jer je naglasak stavlja na lični ukus, ovo ne mora biti pravilo. Tapetom na jednom zidu vaše kuhinje možete lijepo povezati cjelokupni prostor. U trendu je i kršenje pravila balansiranja 50:50 (kao što je slučaj sa ženskom obućom i torbicom) pa slobodno sukobljavajte stilove ali na način da to možete objasniti.