Piše: Mirza Džaferović

Šta su naši poroci i koliko duboko nas mogu povući prema dnu?

O jednom od njih govori kandidat za Oscara 2021. godine, danski Another Round (izvorno Druk), koji na unikatan način obrađuje temu alkoholizma i sve neželjene posljedice tog poroka.

U centru radnje filma su četiri danska srednjoškolska nastavnika, koji žele ispitati tezu norveškog psihijatra Finna Skårderuda, po kojoj je, čovjek rođen sa manjkom promila alkohola u krvi, koju bi trebao nadomjestiti stalnim unosom istog kako bi mogao osloboditi svoju kreativnu stranu i biti u stanju opuštenosti.

Nastavnici su u ovom slučaju pravi izbor za ovaj eksperiment jer se radi o ličnostima koji dijele slične sudbine i koji su manje – više, žrtve svakodnevne rutine.

“Ako Churchill dobija 2. svjetski rat, a i sam donosi odluke pod uticajem alkohola, šta tek da se kaže za odluke koje pod uticajem alkohola donose jedan profesor ili njegovi učenici?” – jedan je od opisa filma i ocrtava poduhvat koji naši protagonisti žele postići.

Za ovakav tip ličnosti, kao što su Martin (kojeg glumi Mads Mikkelsen) i njegova tri prijatelja, ovo predstavlja više od zabave – postaje čista avantura. U njegovom slučaju, od pomalo dosadnog i bezličnog nastavnika, doživljava transformaciju u inspirativnu ličnost i pravog lidera svog školskog odjeljenja. Identičan scenario se dešava njegovim kolegama koji, kako vrijeme odmiče, uspijevaju da vrate davno izgubljeni sjaj i samopouzdanje.

Stvari krenu po zlu kada nastavnici izgube kontrolu nad svojim nagonima i ne mogu prepoznati svoja ponašanja i društveno neprihvatljive posljedice koje ostavljaju na okolinu.   

Ovaj film je potvrda da Mads Mikkelsen može glumiti jako emotivne likove, što je u njegovim ranijim filmovima bilo gotovo nezamislivo. Another Round je tematski jako zanimljiv, ali sama dinamika filma i razvoj radnje nisu zabavnog karaktera. Gledaoci koji očekuju komediju (na koju neodoljivo aludira plakat filma), naći će se malo razočarani kad uvide da se film u jednom dijelu pretvara u potpunu dramu, kada glavni likovi počnu da urušavaju čak i svoj porodični život zarad svog novog otkrića.

Kraj filma je tradicionalno sretnog završetka, i posljednja scena je vrijedna gledanja, a predstavlja čistu rapsodiju zadovoljstva svih likova.

Režiser Thomas Vinterberg je dokazao kako danska kinematografija ne zaostaje za Hollywoodom i da je u pitanju jako originalan i kvalitetan film koji otvara neka egzistencijalna pitanja pojedinca, njegove sklonosti, slabosti i granice. Da li nam treba još jedna tura, kao što naslov ukazuje – na nama je da procijenimo.