Kada se već odlučite napraviti iskorak iz ustaljenih jednoličnih i predvidivih šema, miješanje i slojevitost (kao i u odijevanju) motiva, oblika i šara podarit će posve drugi izgled prostoriji – to će naposlijetku biti ili umirujuća harmonija ili uzbudljiva drama. Sve ovisi o tome šta želite postići i kako složite motive i oblike. Kada ovladate pravilima i steknete vještinu, bit ćete u stanju postići ravnotežu i harmoniju u prostoru suočavajući motive različitih stilova i razmjera.

Možete početi tako što ćete odabrati najprominentniji motiv/šaru u prostoriji (obično je to tepih) koji će odrediti ton cjelokupnom prostoru. Dodatni slojevi motiva i oblika koji su komplementarni ili kontrastni npr. bojom ili oblikom onim na tepihu će vizuelno zaintrigirati. To mogu biti jastuci, manji prekrivači za sofu, manji dijelovi namještaja, zavjese i sl.

Dakle, samo jedan glavni motiv, dok su ostali umjereniji. I u ovom slučaju možete primijeniti pristup 60/30/10 o čemu smo pisali nešto ranije.

Ako primijenite taj pristup, 60% neka pripadne vašoj omiljenoj šari, 30% drugom obliku i 10% akcentu. Probajte tri motiva u različitim razmjerima, na primjer, pruge kao prominentni motiv, potom geometrijski oblik srednje veličine i dramatični cvjetni dezen (višegodišnji trend) kao akcent na jastucima ili prekrivaču. Ili, ako preferirate cvjetni dezen spram pruga, dajte mu prominentno mjesto i razmjer (veći cvjetovi), a prugasto neka bude akcent. I razmjer (veličina motiva) neka prati pristup 60-30-10.

Kada kombinirate motive, šare i oblike, plansko upravljanje bojom je od ogromnog značaja. Ponavljanje jedne boje u svakom od naočigled sasvim različitih motiva povezat će ih da djeluju neodvojivo! Akcentirajte bojama koje su manje prisutne na motivima. Uzmite jedan motiv kao što su pruge pa ga ponovite na još jednom mjestu u prostoriji, čak i u drugačijem razmjeru. Kreirajte vizuelni link tako što ćete sofu presvući u jednu od boja vašeg umjetničkog djela na centralnom zidu. Upravo smo izrekli suštinu – kreiranje vizuelnih linkova radi postizanja harmonije prostora.

Iako vam se tkanine sa motivima mogu svidjeti u prodavnici, uzmite u obzir razmjer tj. da veliki cvjetovi ili geometrijski oblici koji dobro djeluju u velikom prostoru, mogu zagušiti malu prostoriju. Stoga uzmite primjerke da ih probate kući. To se odnosi na tapete, itisone, zavjese, tkaninu za presvlačenje namještaja i sl.

Kao što kreirate vizuelni link ponavljanjem boje, isto možete uraditi i sa oblicima. Tako krugove kao geometrijski oblik na tepihu možete ponoviti namještajem npr. okruglim stolićem ili još interesantnije – stolicom sa okruglim naslonom ili sl.

Dekorativne tapete zahtijevaju posebno pažljiv pristup koji naročito uzima u obzir razmjer. Motiv na tapeti će biti ili veliki, ili srednji ili mali, te svi drugi motivi u prostoriji se ne smiju podudariti (dakle, ako je razmjer na tapeti srednji, ne smije biti srednji na drugim motivima, nego ili veliki ili mali).

Iako je već izvjesno vrijeme u trendu kombiniranje različitih stilova npr. tradicionalnog i modernog, dok ne ovladate kombiniranjem motiva, preporučujemo da se držite jednog stila, dakle, ako radite u kontekstu tradicionalnog stila, da kombinirate različite motive kao što smo ranije naveli, ali unutar tradicionalnog stila. Kasnije, kada vas ohrabre prvi uspješni rezultati, možete kombinirati tradicionalno i savremeno, ali i podići broj motiva na 5 ili više!

I, ne zaboravite, cilj je ravnoteža.