Dekorativni tekstili i tkanine, kao osnovni elementi vizuelnog jezika dizajna, oduvijek su bili jedan od najvažnijih dijelova uređivanja enterijera. Tako, na primjer, gruba tkanina od lana ne govori istim jezikom kao svjetlucajuća svila. Kada se tim vizuelnim porukama dodaju elementi boje i šare, dobijamo multimedimenzionalnost kao vrhunac procesa stiliziranja prostora.

Posmatrano kroz historiju, svaka civilizacija se koristila lokalnim resursima da bi izrađivala tekstile za pravljenje odjeće, kao i za nastambe u kojima se živjelo radi zaštite od vremenskih prilika. Korištena su životinjska vlakna poput vune, alpake, angore, te biljna vlakna poput lana, papirusa, pamuka i kokosovog vlakna.
Tako su ostaci tekstila pronađeni u najstarijim grobnicama i na ostacima najranijih skeleta.
Egipatski pamuk, srednjevjekovne tapiserije, beduinski ćilimi, indijanski pokrivači, paneli izvezeni drevnom kineskom svilom i sl. važan su dio historije, tradicije i kulture ovih naroda, a cijenjeni su i vrednovani svuda u svijetu. I danas imaju svoje mjesto u dizajniranju enterijera.

Tekstili i tkanine su važan alat

Jedna od prednosti ovih dekorativnih tekstila i materijala je u tome što vam dopuštaju kreativnost bez prevelike investicije, štaviše, kreativnošću možete kompenzirati limitiran budžet za uređenje vašeg prostora. Kao i uvijek, pored kreativnosti, potrebno je malo znanja i planiranja, uključujući vizuelizaciju finalnog plana.
Polje djelovanja je prilično široko – možete presvući sofu, fotelje, tabure, poigrati se novim zavjesama, podnim prostirkama (tepisi, ćilimi, tzv. staze), tapetama i tapiserijama, a snažnu poruku možete poslati i dekorativnim jastucima.
Tri su glavna područja na kojim se fokusiramo prilikom dizajniranja enterijera: pod, zidovi i namještaj. Pritom je od velikog značaja odabir tekstila i tkanina kojim ćemo finiširati prostor.
U prvom dijelu Living Decor serijala pozabavit ćemo se podnim prostirkama koje najčešće čine tepisi (itisoni, ćilimi i sl.).

Podni prekrivači

U pogledu i funkcije i stiliziranja prostora, upotrebni značaj tepiha je višestruk. Pored toga što će definirati prostor u većoj prostoriji, tepih apsorbira zvuk, čini hodanje prostorom ugodnim i sigurnijim, a daje i osjećaj topline hladnoj prostoriji.

Motivi ili šare na ćilimu i tepihu mogu iznijeti cjelokupni koncept dizajna. Osim što definiraju zone u prostoriji, oni će ‘usidriti’ prostoriju i podariće joj osobnost i toplinu.

Prilikom odabira i kupovine tepiha, uzmite u obzir boju zidova, veličinu i oblik prostorije, kao i atmosferu koju želite kreirati u prostoru. Na primjer, ako želite opuštenu, relaksirajuću atmosferu, pokušajte sa vunenim tepihom (npr. ćilimom) prigušenih, zagasitih boja. Tamniji tepih će učiniti da prostor djeluje intimnije, naročito ako je bogatije teksture, ali svjetliji tepih glatke strukture će ‘olakšati’ i ‘otvoriti’ prostor.
Također je važno odlučiti da li želite tepih sa motivima ili bez, ovisno o tome gdje će tepih biti pozicioniran, koje boje su prisutne u prostoru, kao i pozicije namještaja, naročito sofe i fotelja. Ne kupujte skup orijentalni ćilim sa ornamentima ako će biti u cjelosti prekriven namještajem.

Ako tražite izdržljiv tepih, tražite onaj sa sintetičkim vlaknima, mješavinom vune i sisala.

Iako dostupni u manjem broju dezena nego tepisi, itisoni imaju mnoge prednosti, naročito ako želite ‘zamaskirati’ nesavršen pod. Pored termoizolacije i zvučne izolacije, otporni su na prohodnost i zapaljivost, a prekrivaju kompletnu podnu površinu.

Laki su za postavljanje pa ih možete i sami instalirati. Prilagodljivi su bilo kojoj šemi enterijera, a različitim bojama i teksturama mogu značajno doprinijeti sveukupnom izgledu.

Novi boho i skandinavski stilovi dizajna enterijera koji su već nekoliko godina u trendu, temelje se i na slojevitom dekoru pa ćete često vidjeti svilenkasti ili vuneni ćilim postavljen preko jednobojnog itisona. Pritom, kao i uvijek kad je u pitanju slojevitost, boje, teksture i motivi cjelokupnog prostora trebaju biti usklađeni na način na prostor ne djeluje preopterećen.