Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave hrane

Pekarskim proizvodima je teško odoljeti kada su topli, mirisni, vazdušasti i divne zlatno žute boje.

Nažalost, mnoga peciva sadrže aditive – pojačivače okusa, boje, mirisa i trajnosti. Ovi proizvodi prijaju samo dok se jedu, a ubrzo nakon toga osjetimo tegobu, nadutost i osjećaj umora.

Zato je globalna kampanja zdrave prehrane na vrh piramide svojih proizvoda uvrstila zdravi kruh o kome ćemo ovdje govoriti.

Razbijmo mit o tome da kruh mora biti nezdrav i da deblja. Uz minimalno truda, slijedeći ovaj recept, dobićete štrucu divnog kruha bogatog Omega 3 masnim kiselinama, koji ispunjava sve kriterije: zdrav je, ukusan i ne deblja. Ovaj kruh čisti crijeva pa ga preporučujem kao TOP – SUPERZDRAVI proizvod tokom mjeseca januara kao detox nakon praznika (a onda već u februaru nećete poželjeti ni jedan drugi). Pravi se lako i nema prljanja ruku dugotrajnim miješanjem tijesta. Kako u njega idu sjemenke i orašasti plodovi, olakšajmo sebi i pripremimo veću količinu SUPER BRAŠNA koje ćemo koristiti za naredne pripreme bezglutenskog kruha.

Super brašno pripremit ćemo tako što ćemo u našoj sjeckalici samljeti slijedeće sastojke:

200 g suncokretovih sjemenki

200 g bundevinih sjemenki

200 g susama

200 g lanenih sjemenki

200 g oraha

3 supene kašike psyllium ljuspica (možete ih naći u svakoj radnji zdrave hrane)

Fino brašno koje ste dobili mljevenjem, istresite u staklenke i koristite za višestruku pripremu našeg zdravog kruha.

Orasi daju neodoljiv okus ovom kruhu koji, sa zdravstvenog aspekta, mogu sa sigurnošću nazvati nutritivnom bombom. Poslije konzumiranja šnite ili dvije, osjećat ćete se energično, veselo i zadovoljno.

RECEPT

Sastojci (za 1 štrucu)

200 g super brašna

pola kašičice praška za pecivo

1 supena kašika jabukovog sirćeta ili limuna

2 kašike maslinovog ulja

3 jaja

Priprema

Umutite jaja i dodajte ostale sastojke. Miješajte kašikom dok ne dobijete ujednačenu gustu smjesu koju vlažnim rukama možete oblikovati u štrucu.

Teško je napisati preciznu mjeru budući da su jaja različite veličine pa ukoliko osjetite da je tijesto premekano, dodajte još jednu ili dvije kašike super brašna i obratno, ako osjetite da je tijesto pretvrdo, dodajte jednu ili dvije kašike vrele vode.

Obložite pleh papirom za pečenje i na to stavite oblikovanu štrucu, pospite susamom i pecite na temperaturi od 200 stepeni 30 minuta. Potom isključite rernu, a pečen kruh izvadite nakon 5 minuta. Režite ga i servirajte kada se potpuno ohladi.

Preporučujem da u početku ne pravite debele štruce, jer se sporije peku, ciljajte debljinu od otprilike 2cm. Kruh će narasti tokom pečenja, pa ćete imati fine kriške u kojima ćete uživati uz vaš omiljeni namaz (humus, puter, pekmez, med i sl.).

Omjere namirnica za super brašno možete i mijenjati, ovisno o vašem ukusu.

Probala sam i takvu kombinaciju u kojoj orasi dominiraju; okus je izvrstan, a daje osjećaj duže sitosti.