Gioachino Rossini, jedan je od najvećih talijanskih kompozitora iz 19. stoljeća sa opusom od 40 opera koje je napisao do svoje 40. godine, nakon čega se iznenada povukao. Međutim, nije se povukao i iz društvenog života koji je intenzivno vodio u svojoj luksuznoj vili u Parizu gdje je organizirao gala večere i filozofske skupove.

‘Ne postoji profesija koja me može više zadiviti od jela – apetit je za stomak što je za srce ljubav’, tako je poznati Rossini dijelio svoju zadivljenost hranom sa pariškom elitom koju je okupljao za svojim bogatim stolom. Nije bez razloga poznati francuski goveđi file dobio naziv po slavnom kompozitoru.

Tournedos Rossini se sastoji od goveđeg medaljona (filet mignon) isprženog na puteru, položenog na tostiranoj šniti kruha, sa paštetom od pačje ili guščje jetre na vrhu, preprženom netom prije serviranja. Nekoliko kapljica sosa od tartufa ili madeira vina će stavlja pečat na ovo tradicionalno francusko jelo.

Za ovo jelo su vam potrebni sljedeći sastojci (za 6 osoba):

  • 6 goveđih medaljona od po 130 g
  • 300 g napola kuhane pačje ili guščje jetre
  • 6 tankih kriški kruha
  • 20 g tartufa (ako ste u mogućnosti nabaviti)
  • 4 kašike Madeira vina (može i zamjena)
  • 80 g putera
  • sol i biber

Postupak:

  1. Isjecite kuhanu jetru na 6 kriški i ostavite sa strane. Odstranite koricu sa kriški kruha i prepržite ih u tavi na 50 g putera. Držite na toplome.
  2. Na preostalih 30 g putera pržite medaljone na visokoj temperaturi po 2 minute svaka strana ako preferirate sirovije meso, a 3 minute za srednje pečeno. Posolite i pobiberite medaljone te ih položite svaki na tostiranu krišku kruha.
  3. Na svaki medaljon stavite krišku paštete koju ste napravili od pačje ili guščje jetre. U tavu u kojoj ste pržili medaljone, uspite Madeira vino (ili drugo crveno desertno vino), dodajte tanko izrezane tartufe i uz pomoć drvene kašike pomiješajte sa sokovima koje je pustilo meso tokom prženja. Dopustite sosu da se na visokoj temperaturi reducira ne duže od 1 minute, prelijte po medaljonima i odmah servirajte.

Ako volite eksperimentirati, osnovni recept možete adaptirati vašem ukusu.

File Rossini se izvanredno sljubljuje sa crnim vinom, po mogućnosti Bordeaux sorte.

Bon appetit!