ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian
ArabicBosnianEnglishFrenchGermanItalian

Sam pomen čokolade kod mnogih zna izazvati reakciju, a pogled na neki čoko prizor i već razmišljamo kako do ove najpoznatije slastice na svijetu.

Tamna čokolada (min. 70% kakao) se smatra superhranom jer je odličan izvor flavonoida, antioksidanata koji mogu sniziti visok pritisak, zaštiti zdravlje vašeg srca i poboljšati inzulinsku rezistenciju.

Rezultati naučnih studija povezuju kakao sa poboljšanim kognitivnim sposobnostima i utoliko smanjen rizik od demencije.

Tamna čokolada može reducirati stres i poboljšati raspoloženje i pamćenje. Blagotvorno djeluje na upalne procese u organizmu i jača imunitet. Naravno, što je kakao u većem procentu, to bolje.

Kada vidimo, pomirišemo i okusimo čokoladu, naš mozak počinje reagirati oslobađanjem moždanih supstanci poput dopamina.

Dopamin se oslobađa kada doživljavate ono što prepoznajete kao ugođaj. Seks, smijeh, tjelovježba i sl. potiču istu ‘moždanu hemiju’ kao i čokolada. Naravno, postoje individualne razlike predisponirane genetikom (i drugim faktorima) u reakciji na stimuluse, pa ne uživamo svi podjednako… Naime, postoje osobe koje ne vole čokoladu (sport, seks i sl.) te nalaze ugođaj u drugim stvarima.    

Ako spadate u prvu grupu čokoljubaca, i ako ste skloni slasticama poput lava kolača, brownija, sachera, imamo jednostavni recept za vas koji smo probali i degustirali – čoko mafini, lakši i manje kalorični, ali ne manje ukusni od brownija. Obiluju čokoladom, ali uopće nisu preslatki, tako da se nakon jednog ili dva ne osjećate prezasićenim i – krivim.

Uživat ćete u jednostavnoj pripremi i biti nagrađeni mirisnim i ukusnim rezultatom.

RECEPT  

Sastojci (za 10 mafina)

250 g brašna

100 g čokolade za kuhanje (najmanje 48% kakao)

30 g kakao praha

100 g šećera

50 g putera

1 jaje

1,5 dl mlijeka

½ kesice praška za pecivo

5 oraha

Priprema

  1. Uključite rernu da se zagrije na 180 C. Pripremite i izvagajte sve sastojke u zasebne posudice.
  2. Rastopite puter na niskoj temperaturi i ostavite sa strane. Isjeckajte čokoladu na nepravilne komadiće.
  3. Umutite mikserom jaje sa šećerom, lagano u smjesu dosipajte mlijeko i rastopljeni puter i mutite još malo.
  4. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i kakao prahom i dodajte gornjoj smjesi. Nastavite miješati dok ne dobijete gusto tijesto.
  5. Punite kalupe za mafine kašikom do pola, pospite komadićima čokolade, utisnite polovinu jezgre oraha, pa prekrijte tanjim slojem smjese.
  6. Pecite 15 minuta. Izvadite mafine i sačekajte da se malo ohlade.

Prijedlog za serviranje: Tople mafine poslužite uz voćni sladoled. Hladne mafine presijecite, tanko namažite džemom od marelice i služite uz popodnevni čaj ili kafu.