Piše: Ilma Subašić

Svi se ponekad uhvatimo u razmišljanju o dalekom putovanju… Razlozi su razni – da izađemo iz zone komfora ili istražimo svijet. 

Za početak, mala doza hrabrosti sasvim je dovoljna da se upustite u jednu takvu avanturu.

Mladi i ambiciozni Amer Prevljak često napravi takav korak. Ovaj student medicine, fotograf i film-making producent sasvim je ozbiljan u pogledu svojih novogodišnjih rezolucija, a jedna od tih bila je – više putovati. Sebe smatra avanturistom koji voli istraživati.

Na prijedlog prijatelja da mu se pridruži u posjeti Kini, nije se dvoumio. Oduvijek je želio istražiti Aziju. Ubrzo je spakovao kofere i za nekoliko dana našao se na jednom od najvećih aerodroma svijeta. Pristao je s nama podijeliti svoje utiske o Kini.
– Kada nešto istinski želite, stvari se vremenom poslože u pravcu ostvarenja. Prijatelj je dobio priliku da radi tamo, te ubrzo nakon njegovog odlaska pozvao me da dođem u posjetu. Nije me trebao nagovarati, pristao sam odmah. Nisam mogao vjerovati da će se jedan od mojih najvećih snova uskoro ostvariti, otkriva Amer.

Obzirom da se radi o prvoj posjeti, utisaka je mnogo. Jedan upečatljiv bio je pri samom dolasku u ovu zemlju.
– Da je Kina zaista jedna od vodećih svjetskih sila, uvjerio sam se još na aerodromu. Primijetio sam mnogo nadzornih kamera, koje nisam imao prilike sresti na drugim mjestima. Nešto kasnije saznao sam da iste sadrže AI (Artificial Intelligence), te imaju sposobnost prepoznavanja lica. Cilj Kine je da do 2020. godine kamere mogu prepoznati 90% stanovnika u vremenskom periodu od 3 sekunde, objašnjava Amer.

Kina nudi mnogo zanimljivosti, čemu ćemo svjedočiti u nastavku. Ali, prvo mjesto na koje nas Amer vodi je kineski telekom. Zašto?
– Internet kakav mi poznajemo, u Kini ne postoji. Procedura je zaista komplikovana. Stranice poput YouTube, Google, Instagram su potpuno blokirane. Ukoliko želite pristup internetu, potreban je tzv.VPN, odnosno virtuelna konekcija na određeni server negdje drugo u svijetu. Kinezi putem interneta obavljaju apsolutno sve. Koriste ga za plaćanje računa, odjeće, hrane itd. Sve je telefonski uvezano, a većina komunikacije između ljudi ide preko WeChat-a, objašnjava Amer.

U bilo kojem kutku svijeta koji je posjetio, Amer je pronalazio određene sličnosti sa BiH, ali to nije slučaj s Kinom.
– Ako govorimo o kulturi, načinu života i sl., Kina je zaista drugi svijet. Grad koji sam posjetio nedavno broji dva puta više stanovnika od ukupnog broja stanovnika u BiH. Mi smo za Kinu mala regija, definitivno. A teško da ćemo je uopće i poželjeti sustići kada je riječ o drugim, ozbiljnijim stvarima. U Kini, zakoni postoje, kao i kod nas. Prilično su strogi, mada, primijetio sam da su stanovnici ležerni kada o njima razgovaramo, ističe Amer.

Uprkos izoštrenom fotografskom oku, priznaje da se ‘izgubio’ pri prvom fotografisanju Kine.
– Nisam znao što bih prvo fotografisao. Ono što me oduševilo, a najviše memorije je zauzelo na mom fotoaparatu, definitivno je arhitektura, zatim gradska svjetla koja su fascinantna navečer, priznaje Amer.

Kao student medicine, Amer je ubrzo uočio jedan od primjera različitosti vezan upravo za medicinsku nauku.
– Kako sam student medicine, imao sam potrebu istražiti koliku prednost ima Tradicionalna kineska medicina u odnosu na savremenu. Ono što sam otkrio je da u bolnicama postoje odjeli posvećeni Tradicionalnoj kineskoj medicini. Ona će uvijek biti prvi izbor jednog Kineza bez obzira koja je bolest u pitanju. Dosta su konzervativni, te svoja uvjerenja teško ili nikako ne mijenjaju, objašnjava nam Amer.

Obzirom da još uvijek istražuje, teško da može izdvojiti zanimljivosti koje su privukle najviše njegove pažnje. Zasad, to bi bio njihov način života.
– Kina je ogromna, a njihov način života – nepredvidiv i šaren. Ovaj opis sadrži sve raznolikosti, vrline i mane koje posjeduju, a i nude.

Odlazak u Kinu je puno jednostavniji nego što nam se može činiti.
– Putovanje sam organizovao sam, dovoljno je bilo kupiti avionsku kartu. Viza za državljane BiH nije potrebna. Nisam kompetentan da adekvatno odgovorim na pitanje koje se tiče smještaja, jer boravim kod prijatelja, no u ponudi postoje sve vrste smještaja, od hotelskog, do onog da boravite u nekom od stanova u kineskim naseljima, priča Amer.

Nigdje u svijetu nema većeg shopping izbora. Na pitanje šta ga je najviše zaintrigiralo, a tiče se shoppinga i noćnog života, Amer kaže da ‘postoji mnogo kineskih brendova preuzetih od prestižnih modnih kuća. Nešto što me posebno nasmijalo su nazivi. Pa bi Balenciaga bio ”Balneaciag”, a New Balance ”New Barlun”. Naravno, postoje i ogromni tržni centri, gdje možete naći high street brendove koji su svima nama poznati. Cijene su dosta pristupačne, ne odstupaju puno od naših. Noćni život i zabava postoje, ali smatram da se ne mogu pohvaliti istom. Ne pridaju toliko važnosti događajima ili klubovima. Vlasnici većine klubova koje imaju u ponudi su stranci, te oni uglavnom ‘spašavaju’ Kinu na tom polju.’

Amer je podijelio i utiske o kineskoj tradicionalnoj kuhinji koju je probao ‘iz prve ruke’, autentičnu i originalnu.
– Kineska kuhinja je mnogo drugačija u odnosu kakvom se predstavlja na zapadu. Noodle su nešto što ne možete zaobići kada ste u posjeti Kini. Imate ih kupiti na svakom koraku, pripremaju ih na različite načine. Putujući od grada do grada, primijetio sam da nude različite vrste hrane. Također, morska hrana je odlična, pogotovo ako posjetite neke od primorskih gradova. Zanimljivo je da 90% vrsta hljeba spadaju u slatke i skoro je nemoguća misija pronaći slani hljeb, kakav mi upotrebljavamo u ishrani. Hrana je izrazito začinjena i jako povoljna, što meni lično odgovara.

Kina se zaista može pohvaliti savršeno organizovanim prevozom i jedinstvenom ponudom kada su pitanju obilasci građevina i bolje upoznavanje njihove kulture.
– U biti, sve zavisi od onoga koliko vremena imate. Povezani su, tako da bez pretjerane muke, brzim vozom, možete stići s jednog kraja grada na drugi.
Svaki dio Kine, specifičan je na sebi svojstven način. Posjeta Kineskom zidu i drevnom gradu ‘Pingyao’ su nezaboravno iskustvo. Također, ovdje postoji mnoštvo hramova. Izrazito vjeruju u feng shui i sve grade prema istom. Vjeruju da se zli duhovi kreću prema vjetru i kuće koje grade ni pod razno ne smiju biti okrenute ka brdu, već na suprotnu stranu. Nadalje, interesantno je da u koju god kinesku kuću uđete, Buddha nikada licem neće biti okrenut prema prozoru, jer na taj način smatraju da sreća i novac izlaze iz kuće. Da bi bilo drugačije, Buddhina leđa moraju biti okrenuta suprotno.

Također, došao sam za vrijeme kineske Nove godine. Oni je još nazivaju i ‘Spring festival’. Prije ove posjete Kini, imao sam potpuno drugačiju predstavu o proslavi njihovog velikog praznika. Očekivao sam dobru zabavu, no kada sam shvatio da nema ništa od toga, razočarao sam se. Najveći broj radnji je zatvoreno prvih nekoliko dana praznika, a proslava je tradicionalna, u porodičnom okruženju.

Na pitanje vrijedi li izdvojiti vrijeme i posjetiti Kinu, te šta nam je to potrebno da krenemo na jedno ovakvo putovanje i prepustimo se čarima Azije, Amer zaključuje:
– Moja posjeta Kini još uvijek traje, ali već sada mogu sa sigurnošću kazati da je ovo putovanje neprocjenjivo iskustvo. Naravno, još uvijek nisam istražio sve ono što me zanima i nadam se da ću jednog dana imati priliku za ponovnu posjetu. Doza ludila, hrabrosti i avanturističkog duha izvrstan su recept za ‘spakovati’ u kofer.