Piše: Aida Korman, modna dizajnerica

Od četvrtog stoljeća prije naše ere, u drevnom Rimu sredinom februara započinjala su slavlja u čast boga plodnosti Luperkusa. 

Mjesec februar je za Rimljane predstavljao period priprema za sezonu ponovnog rođenja sunca. Tokom tih svečanosti prizivalo se božanstvo da zaštiti i donese plodnost mladim parovima koji su spajani slučajnim odabirom. Imena muškaraca i žena smještena su u urnu iz koje je dijete biralo imena parova koji će živjeti zajedno godinu dana do ponavljanja rituala, kada su se birali novi i različiti parovi. Crkva je kasnije ovu tradiciju označila kao nemoralnu. Kako bi zasjenili boga Luperkusa, pronašli su mu zamjenu u svecu zaljubljenih.

Izabrani svetac bio je San Valentino di Terni koji je živio između 176. i 273. godine i bio je rimski biskup i martir. San Valentino je rođen u bogatoj porodici, preobraćen u kršćanstvo i posvećen u biskupa u Terniju u 21. godini života.

Godine 273. Valentino je otišao u Rim propovijedati Evanđelje, ali car Klaudije II mu je zapovjedio da se odrekne njegove vjere. Nakon što je Valentino to odbio, car ga je naprije osudio na smrt, a onda ga pomilovao. Međutim, kada je Klaudije II umro, Valentino je ponovno uhićen, a ovaj se put car Aurelije pokazao mnogo manje tolerantnim od svog prethodnika: Valentina je bičevao po Via Flaminiji i odrubio mu glavu 14. februara 273. godine.

Međutim, legenda kaže da se Valentino zaljubio u kćer svog tamničara, slijepu djevojku kojoj je povratio vid. Znajući da će uskoro umrijeti, budući svetac napisao je lijepoj ženi poruku kojom se oprašta od nje potpisujući je ‘tvoj Valentino’, formulu koja se danas može naći na mnogim karticama koje razmjenjuju zaljubljeni 14. februara.
Druga verzija legende potekla je iz Amerike. Ona kaže da je Valentino bio zaštitnik ljubavnika. Darovao je cvijeće iz svoga vrta paru mladih zaljubljenih ljudi blagoslovivši ih da zauvijek ostanu zajedno.

Prema jednoj od najzaslužnijih teza, Valentinovo je uvršteno kao fešta zaljubljenih zahvaljujući krugu Geoffreyja Chaucera (1343. – 1400. godine), koji ga je u svojoj poemi ‘Parlament ptica’ povezao sa zarukama Ričarda II sa Anom Češkom.

U Francuskoj i Engleskoj, u srednjem vijeku, smatralo se da sredinom februara počinje sezona parenja ptica – događaj zbog kojeg se 14. februar posvetio slavlju ljubavnika.

Najkarakterističnija odlika Valentinova u anglosaksonskim zemljama, koja datira iz 19. stoljeća je razmjena ljubavnih čestitki sa simbolima romantične ljubavi kao što su srca, golubice, Kupid i sl. a koje Esther Howland od sredine 19. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama  počinje proizvoditi u industrijskim razmjerima.

Danas se februar slavi kao mjesec ljubavi. I u toj prilici razmjenjuju se čestitke, ljubavne poruke, ruže, čokoladice, manji pokloni i razni proizvodi u obliku srca, crvene boje i slično. Čak i za one koji nisu zaljubljeni, Valentinovo je prilika da se prizove ljubav, ali u stilu.

Odjeveni u glamurozne kombinacije možda nađete čovjeka svog života upravo u noći ljubavnika. Zato u ime ljubavi, dizajneri i modne kuće ove godine predlažu niz capsule kolekcija limited edition čiji je light motiv ljubav. Dodir crvene je sveprisutan i beskrajan: od torbi, sandala, neizbježnog kolekcionarskog nakita i intrigantne chantilly čipke za donje rublje, retro diva sunčanih naočala u obliku srca, tenisica, trendi kaputa, satova do haljine sa srcima kao dokaz ljubavi!

Ferretti

Alberta Ferretti je za praznik zaljubljenih dizajnirala limited edition kolekciju pod nazivom ‘Ljubav je ljubav’ sa kultnim kašmir puloverima, koji su popularni već nekoliko sezona u njenim kolekcijama, u različitim stilovima i bojama sa ljubavnim porukama, za Valentinovo su postali savršen izgovor za ispoljavanje vlastitih osjećaja prema partneru.

Coccinelle

Dizajnerske kolekcije odjeće, nakita i asesoara na temu, prava su eksplozija romantike, gdje su srca protagonisti. Srca allover poludjela su na odjeći i dodacima. Ističu se i lete po svim tkaninama i izvan njih. Više nego ikad sjaje čak i na najsjajnijim prstenovima. Oni su prava radost za oči na haljinama, puloverima, čak i na cipelama i torbama s temom srca.

Prsten sa srcem je još jedna savršena ideja za romantičan i ženstven dar koji pogađa ravno u – srce.

Chopard

Haljine su romantične sa stiliziranim crvenim i bijelim srcima, džemperi mekani sa srcem u maxi formatu na prednjoj strani, a ljubavne poruke za vašeg partnera ispisane su na puloveru koji nosite.

ARA

Srca su i na tenisicama i zbog svoje mašte prilagođavaju se svim stilovima odjeće. Mogu se nositi sa trapericama, ali i sa haljinom. Potpuno crne tenisice s crvenim i fuksija srcima, izrađene su od kože s bijelim vezicama u kontrastu s crnom kožom. Ljubav na prvi pogled su i torbe kojima ne možete odoljeti, bijele s crvenim srcima okovanim šljokicama. Čarape na Valentinovo su u znaku ljubavi.
U ovoj prilici iznenadite svog partnera igrom i zavedite ga ironijom. Natkoljenice sa srcima i poljupcima kombinujte uz obavezno crveno donje rublje pod haljinama.

La Perla