Piše: Aida Korman, modna dizajnerica

Kultura je pokretačka snaga turizma. 

Primjerice, u Italiji je turizam u porastu 6% u odnosu na prethodnu godinu, dok su više od 60% korisnika kulturnih događanja u turističkim mjestima zapravo stranci i procjenjuje se da je prosječna potrošnja za muzeje, koncerte ili predstave svakog turiste oko 131 euro po osobi dnevno.

Pored kulturnog turizma kao najkvalitetnijeg segmenta nacionalnog turizma, ove vrste događaja također su odlična prilika za promociju hrane i vina. Statistički podaci o kulturnim događanjima i aktivnostima iz cijelog svijeta prema SIAE-u za 2018. godinu, otkrivaju da su pozorišta, kina, izložbe, koncerti, sportovi, plesne dvorane i putovanja dosegli obim poslovanja od 7 milijardi eura uz daljnje povećanje od 4,5% u odnosu na 2016. godinu. Već 10 godina svi ekonomski pokazatelji bilježe stalni rast. Za razliku od bilo kojeg drugog nacionalnog privrednog sektora, kultura nastavlja proizvoditi profit i otvarati nova radna mjesta. U posljednjih 5 godina kulturna okupacija porasla je za 18,4% na više od milion i 200.000 jedinica (5,3% ukupne zaposlenosti – podaci SIAE-a).

Utočište muza
Muzej postoji u službi pribavljanja, čuvanja, konzervacije i izlaganja predmeta, umjetničkih djela i umjetničkih radova raznih vrsta. Etimologija riječi musaeum veže se za mitologiju i devet božica, muza zaštitnica poezije, muzike, nauke i mjesta gdje ona žive – muzej je bio utočište muza. U drugim značenjima riječi, vezuje se za biblioteku u Aleksandriji, javni prostor posvećen studijama i istraživanju. Muzeji ne samo da kolekcioniraju i pohranjuju fragmente kulture – oni sami su dio kulture, ‘specijalna zona gdje živuća kultura umire i mrtva kultura budi život’.

Muzeji inkapsuliraju svijet kako bi druge naučili o svijetu.

Najpopularniji muzeji u svijetu posvećeni kulturi odijevanja su Victoria & Albert Museum u Londonu, Fashion Museum u Bathu, Palazzo Fortuny u Veneciji, Christian Dior Museum and Garden u Granvillu, Ferragamo Museo u Firenci, Museum at FIT u New Yorku, Fondation Pierre Berge-Yves Saint Laurent u Parizu, Musée des Beaux-Arts et de la Dentelle u Alenconu, Gucci Museo u Firenzi, Tassenmuseum Hendrikje u Amsterdamu, ModeMuseum (MoMu) u Antverpenu, Balenciaga Museum u Getaria, Museo Frida Kahlo u Meksiko Cityju, Bata Shoe Museum u Torontu, SCAD FASH u Atlanti, Simon Handbag Museum u Seulu itd.  

V&A
Jedan od vodećih svjetskih muzeja umjetnosti i dizajna, Victoria & Albert Museum (V&A) u Londonu, sa stalnom zbirkom od preko 2,3 miliona predmeta koji se protežu na 5.000 godina ljudskog stvaralaštva, sadrži neke od najvećih resursa za proučavanje arhitekture, namještaja, mode, tekstila, fotografije, skulpture, slikarstva, nakita, stakla, keramike, umjetnosti knjiga, azijske umjetnosti i dizajna, pozorišta itd.

Muzej Victoria and Albert u Londonu

Kao javno tijelo Odjela za kulturu, medije i sport, njim upravlja Povjerenstvo koje imenuje premijer.
Od svojih početaka 1852. godine, do kamena temeljca koji je kraljica Viktorija položila 1899. godine, do današnje savremene galerije, V&A se neprestano razvijao u svojim zbirkama i javnoj interpretaciji umjetnosti i dizajna. Henry Cole, prvi direktor V&A, izjavio je da bi muzej trebao biti ‘učionica za sve’, čija je misija bila poboljšati standarde britanske industrije obrazovanjem dizajnera, proizvođača i potrošača u umjetnosti i nauci.

Dizajner snova
Ovih dana u V&A postavljena je najveća i najopsežnija Diorova izložba u historiji Velike Britanije. Izložba nosi naziv Christian Dior: Dizajner snova – također je najveća modna izložba koju muzej postavlja i koja će trajati do 2. februara do 14. jula 2019. godine. Izložba ‘Dizajner snova’ utemeljena je na prethodnoj velikoj izložbi koju je organizirao Musée des Arts Décoratifs u Parizu, Christian Dior: Couturier du Rêve.

Od 1947. godine kada je Christian Dior otvorio njegov atelje na aveniji 30 Montaigne do danas, ova izložba prati historiju i utjecaj jednog od najznačajnijih dizajnera 20. stoljeća, istražujući trajni utjecaj modne kuće Dior i Diorovog odnosa s Velikom Britanijom.

Christian Dior s modelom

‘Dior se divio veličanstvenosti velikih kuća i vrtova Britanije, kao i britanskih oceanskih brodova, preferirao je Savile Row odijela’.

Godine 1947. bio je domaćin svoje prve britanske modne revije u londonskom hotelu Savoy, a 1952. osnovao je Christian Dior u Londonu.

Dior s britanskom princezom Margaret

Izložba oživljava neke od najspektakularnijih modnih revija koje su se održavale u Velikoj Britaniji, uključujući i onu u palači Blenheim 1954. Izložba predstavlja više od 200 rijetkih haljina iz Diorove arhive Haute Couture kolekcija uz modne dodatke, modnu fotografiju, film, vintage parfeme, izvorni make-up, ilustracije, časopise i osobne stvari Christiana Diora.

Poseban odjeljak izložbe ‘Dizajneri za Dior’ ističe viziju i interpretaciju Diora njegovih šest kreativnih direktora, koji su vodili brand od kada je Christian Dior preminuo 1957. godine.


Odjeljak ‘The Ballroom’ predstavlja 70 godina zapanjujuće formalne večernje odjeće, u kojoj će neke od najpoznatijih haljina Dior Couture biti izložene u dramatičnoj svjetlosnoj instalaciji odajući počast nevjerovatnoj vještini ateljea visoke mode Christian Dior i njegovoj viziji formalnog odijevanja: ‘Večer je vrijeme kada možete izbjeći stvarnosti svakodnevnog života.’
Haljina koju je Dior dizajnirao za 21. rođendan princeze Margaret dio je ove izložbe.

Haljina kreirana za princezu Margaret

Zatim J’adore haljina Charlize Theron iz 2004. godine, kreacija visoke mode posebno dizajnirana za identitet parfema, uključujući i Swarovski kristalnu haljinu iz kampanje J’adore iz 2008. godine, Rihanninu raskošnu haljinu Dior couture sa Cannes Film Festivala 2017. godine itd.

Haljina koju je nosila Charlize Theron u reklamnoj kampanji za parfem J’adore
Diorova kreacija za Rihannu

Društvena historija u igli i koncu, alhemija bajkovitih haljina u zapanjujućim eteričnim postavkama, tehničko majstorstvo i kulturno nasljeđe velikana visoke mode Christiana Diora, zasigurno će privući mnoštvo posjetilaca i prikazati V&A u svom punom sjaju.


Izvori fotografija:

Cover: AFP / Collection Roger-Viollet
Dior archive website
V&A museum website
Getty Images