Piše: Prim. dr. Meliha Branković, spec. anesteziolog i reanimatolog, akupunkturolog

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma u kliničkoj praksi.

Vrlo rijetko srećemo ljude koji nikada nisu iskusili glavobolju. Susrećemo je u ljekarskim ordinacijama kao simptom raznih poremećaja i bolesti.

Tradicionalna kineska medicina (TKM) se bavi glavoboljama na način da se identificira uzrok nastanka glavobolje, te određivanjem principa za liječenje.

Kineski ljekar je morao formulirati racionalan i svrsishodan plan akcije koji je podrazumijevao odluku o tome šta treba prvo rješavati, šta je primarno, a šta sekundarno – posljedično nastalo, šta prvo liječiti akutno ili hronično u pacijentovom stanju, koji metod upotrijebiti.

U simboličkom smislu bolest se smatra stablom, pri čemu je korijen stabla zapravo pravi korijen bolesti, a krošnja – manifestacija bolesti, u ovom slučaju glavobolja. Korijen je osnovno stanje, pravi uzrok bolesti a manifestacija bolesti je krošnja , simptomi i stanja – kašalj, bolovi, anksioznost, povišena temperatura…

Dobar praktičar mora uvijek stremiti otkrivanju pravog, inicijalnog uzroka bolesti i nastojati ga pravilnim tretmanom izliječiti, a u međuvremenu otklanjati manifestacije bolesti.

Uzroci nastanka glavobolja po TKM

Konstitucija

Tjelesna konstitucija koju nasljeđujemo od roditelja zavisi od roditeljske konstitucije uopšte, od njihovog zdravstvenog stanja u trenutku začeća djeteta, te od zdravstvenog stanja majke u toku trudnoće i porođaja. U svakom od ovih stanja može ležati uzrok nastanka glavobolje u kasnijem životu djeteta.

Pojava stalnih ili povremenih glavobolja u dječijem dobu, najčešće u periodu između sedme i desete godine života, skoro sigurno govori u prilog tome da je ta glavobolja uzrokovana konstitucijski. Ako su npr. roditelji odlučili da rode dijete u poznijim godinama, kada je njihov esencijalni Qi slabiji, vrlo je vjerovatno da će dijete dobiti u naslijeđe slabiji Qi, tj. biće neotporniji na bolesti, te često pokazivati slabost, noćno mokrenje, često mokrenje, tupe glavobolje, te vrlo često kratkovidost.

Pa čak i ako su roditelji dobrog zdravstvenog stanja, ali su u vrijeme začeća djeteta u uvjetima teškog psihofizičkog rada, pod ekscesivnim dejstvom alkohola, droga (kanabisa ili kokaina posebno), medicinskih lijekova, te nakon  pretjerane seksualne aktivnosti, to može dovesti do toga da će dijete biti slabe konstitucije i da će najvjerovatnije kasnije patiti od glavobolja.

Emocije

Bijes (ljutnja), strah i brige su najčešći uzroci glavobolja.

U TKM-u se pod bijesom podrazumijevaju i frustracije, nagomilana zamjeranja koja nisu pokazana ili razjašnjena, ogorčenost i zataškavanje. Glavobolje nastale iz ovih razloga obično se pojavljuju na vrhu glave (tjemenu) ili sa strane glave.

Brige dovode do glavobolja koje imaju tup karakter, a pojavljuju se u predjelu čela ili na vrhu glave.

Strah, hronična anksiozna stanja i posebno psihički šok, dovode do glavobolja koja zahvataju cijelu glavu.

Intenzivni  mentalni rad se također smatra emocionalnim uzrokom glavobolja, iako nije emocija. Takve glavobolje se najčešće viđaju u dječijem dobu, kod posebno nadarene djece, čiji roditelji očekuju od njih posebne rezultate u školi ili drugim aktivnostima. Obično se javljaju jake glavobolje migrenoznog tipa, posebno ako su udružene sa strahom od neuspjeha. Također je dugotrajno gledanje u monitor i rad na kompjuteru u novije vrijeme čest uzrok glavobolja.

Pretjerana radna aktivnost bez adekvatnog odmora, moderno nazvana overworking, također dovodi do slabljenja Qia i Yina određenih organa i dovodi do jakih glavobolja, pretežno migrenoznog tipa, u cijeloj glavi ili postranično.

Pretjerana seksualna aktivnost, svojstvena češće muškarcima nego ženama, u smislu čestog upražnjavanja seksa, zbog čega nema oporavka Qia, također dovodi do ozbiljnih glavobolja u cijeloj glavi ili potiljačnom predjelu, a mogu biti migrenoznog tipa.
Ekvivalentno se kod žena česti porodi dovode u korelaciju sa gubljenjem snage Qia i pojavom glavobolja. U svakom slučaju se misli na čestu seksualnu aktivnost, jer se snaga Qia kao i esencijalne energije ne restaurira.

Dijeta

Razne vrste dijeta, posebno one sa restrikcijom unosa hrane i tečnosti postaju duboki uzrok glavobolja.
U prvom redu neuzimanje hrane samo po sebi dovodi do deficijencije energije i krvi zbog smanjenog unosa hranljivih tvari. Sve je praćeno oštrim glavoboljama u vrhu glave. S druge strane, pretjerana konzumacija hrane zbog slabosti Qi-a stomaka, dovodi do oštrih glavobolja u čeonom dijelu glave.

Prevelika konzumacija jako začinjene hrane, soli ili šećera, posebno procesirane hrane također izaziva poremećaj Qia unutrašnjih organa, što, između ostalog, rezultira u svim vidovima oštre glavobolje u svim dijelovima glave.

Konzumiranje pretjeranih količina kafe i čokolade kao i hemijski dodaci hrani kao što su boje i pojačivači ukusa kao što je npr. monosodium glutamat, sigurno dovode do glavobolja, pored ostalih štetnih posljedica upotrebe, posebno ako je pretjerana.

Porođaj pri kojem se gubi krv, kao i nastale hormonalne promjene, pored emocija različite vrste, radost, stres… mogu biti uzrokom glavobolja.

Vanjski štetni faktori od kojih su najznačajniji izloženost vjetru i vlazi. Hladan vjetar je uzrok jakoj glavobolji pogotovo ako je i vrat izložen vjetru pa nastupa ukočenost vratne muskulature, što pogoršava, ili samo po sebi dovodi do glavobolje.

Iako izloženost vlažnim vanjskim uvjetima uglavnom škodi donjim dijelovima tijela, također dovodi i do glavobolja, prodorom kroz nos, sinuse, usta, uši, kožu i tako dovodi do glavobolja.

Liječenje

Liječenje glavobolje po principima akupunkture, akupresure i raznih vidova masaže uz dijetetski režim je iznimno učinkovito.

Smanjuje ili potpuno isključuje upotrebu analgetika i drugih sredstava i pomaže na duži rok, posebno kod migrenoznih glavobolja.

Pristup je naravno holistički, pa podrazumijeva otkrivanje ‘korijena’ i popravljanje ‘krošnje’ glavobolje.