Piše: Prim. dr. Meliha Branković, spec. anesteziolog i reanimatolog, akupunkturolog

Dok tehnika i razne tehnologije svakodnevno napreduju, čini se da medicinska znanost zaostaje za razvojem tehnologije koju je bez novca i opreme nemoguće pratiti.

Posebno je to problem u zemljama sa nerazvijenim zdravstvenim sistemom, kada su pogodjeni svi zdravstveni segmenti, a posebno oni koji tretiraju reproduktivne poremećaje i poboljšanje nataliteta u nekoj sredini.

Bolesti muških i ženskih spolnih organa, neplodnost, prolapsi materice, bolne menstruacije, klimakterične tegobe, problemi sa ejakulacijom i impotencijom, seksualni hormonalni poremećaji, samo su neki od čestih stanja s kojima se ljekari svakodnevno susreću.

Na tržištu se opet nude svakojaki hemijski ili ‘prirodni’ proizvodi čija se učinkovitost ne istražuje shodno propisima, a najčešći rezultat je samo gubitak novca za pacijente.

Šta na tom polju nudi TKM?
Klinički efekti Tradicionalne kineske medicine (TKM) i akupunkture u tretmanu ovih poremećaja se istražuju na prestižnim svjetskim klinikama i indeksiranim medicinskim časopisima u vidu studija i praćenja djelotvornosti metode u odnosu na rezultate dobijene primjenom tzv. zapadne medicine.

Akupunktura se koristi u svakodnevnoj praksi ginekoloških i porođajnih klinika.

U konceptu TKM-a naglašava se da povezanost izmedju ljudskih bića i njihove životne sredine i rezultat te povezanosti zapravo određuje nastanak bolesti, dijagnozu kao i tretman. Kako je Qi materijalni substrat univerzuma, tako je materijalni i mentalno-spiritualni substrat ljudskog života. Qi je energija koja se manifestira istovremeno na fizičkom i mentalno-duhovnom nivou.

Pravilno kretanje Qi-a, naše esencijalne energije, energije bazalnog metabolizma uzduž meridijana po cijelom organizmu dovodi do urednog održavanja fizioloških funkcija, posebno cirkulacije krvi.

Kretanje Qi-a može biti poremećeno, čak i zaustavljeno iz mnogo razloga koje sam nabrojala u prethodnim prilozima o TKM; ovdje ću nabrojati samo one koji dovode do poremećaja genitourinarnog sistema, neplodnosti i rada seksualnih hormona.

Uzroci poremećaja
U normalnim životnim uvjetima, bez ekscesa, emocije nisu uzrok bolesti. One postaju uzrok bolesti onda kada one vladaju nama, a ne mi njima. Također postaju uzrok bolesti kad dugo traju i kad su intenzivne. Emocionalni stres direktno oštećuje unutrašnje organe.
Uvjeti rada poput dugog boravka u hladnom, vlažnom radnom prostoru, ili na suncu, vjetru, vlazi. Vanjske faktore kao što su vjetar, vlaga, toplota i hladnoća TKM smatra uzročnicima bolesti. Posebno se ističe zaštita od ovih faktora adekvatnom odjećom i obućom. Stara preporuka je – iznad pojasa (posebno glavu) čuvati od vjetra i vrućine, a ispod pojasa se čuvati od hladnoće i vlage.
Konstitucija – svaka osoba se rađa sa određenom konstitucijom koja zavisi od opšteg zdravlja roditelja u vrijeme začeća djeteta kao i od majčinog zdravlja u toku trudnoće.
Nasljedna konstitucija je značajan faktor koji odredjuje kakvo će biti zdravlje neke osobe u toku života. Iako se, naravno, zdravim načinom života može značajno pozitivno utjecati čak i na vrlo slabu konstituciju.
– Moderno nazvan overwork – teški rad, fizički i psihički, koji traje dugo vremena, godinama, izostanak balansa izmedju rada i odmora. Kad radimo Qi se ‘troši’, kad odmaramo, Qi se regenerira. Ako težak rad traje godinama, bez adekvatnog odmora, Qi se ne može regenerirati!
– Odsustvo vježbanja
također izaziva bolesti. Regularno vježbanje, posebno istočnjačkog tipa kao što su joga ili Tai Qi su vrlo djelotvorni i preporučljivi jer popravljaju deficit Qi-a, ali ekstenzivno vježbanje, posebno u godinama puberteta dovodi do poremećaja mišića kao i potrošnje Qi-a, te kod djevojčica izaziva u kasnijem periodu bolne menstruacije.
– Pretjerana seksualna aktivnost
se u TKM smatra uzrokom bolesti jer smanjuje snagu, dok se u zapadnoj medicini pretjeranoj seksualnoj aktivnosti ne pridaje značaj u smislu oštećenja zdravlja. Pri normalnim seksualnim aktivnostima, gubitak energije se brzo nadoknađuje, te se ne smatra štetnom po zdravlje.
Pretjerana seksualna aktivnost je relativan pojam i zavisi od konstitucije osobe i njene esencijalne snage. Ono što je pretjerani seks za osobu prirodno slabe konstitucije, to je normalni za jaku konstituciju (misli se na primarnu, urođenu konstituciju i snagu). Običnim jezikom rečeno, pretjerana seksualna aktivnost je ona koja rezultira slabošću, nesvjesticom, poremećajem vida, bolovima u ledjima, slabosti u koljenima te učestalim mokrenjem poslije.
– Seksualni odnosi u toku menstruacije
mogu biti uzrok bolesti kod žena zbog povrede, u tom periodu vrlo osjetljivih krvnih žila, spermom.
– Izostanak seksa
može biti uzrok bolesti, pa se daju preporuke za broj odnosa u toku sedmice (svaka 4 dana za 20 godina života, svakih 8 dana za 30 godina, svakih 16 dana za 40 godina života, svakih 21 dan za 50 godina života i svakih 30 dana za 60 godina života itd).
Vrsta konzumirane hrane i loše navike poput upotrebe alkohola, opojnih droga, zatim debljina posebno, tzv. hladna hrana, brza hrana, procesirane masnoće i šećer, pržena i jako začinjena hrana izazivaju poremećaje u genitourinarnom sistemu, posebno u trudnoći i postporođajnom periodu.
– Štetne navike kod konzumiranja hrane:
brzo jedenje bez žvakanja, pričanje uz jelo, uzimanje hrane u nervoznim situacijama, jedenje na ulici… sve to dovodi do slabljenja Yina želuca, a time i hranjenja esencijalnog Qi-a.
– Fizička trauma kao i psihička trauma
onesposobljavaju Qi.
– Anksioznost i nesanica kao pridruženi simptom su također jedan od mogućih uzroka poremećaja funkcije genitourinarnih organa.

TKM i akupunktura nude širok dijapazon tretmana za gore navedena stanja koja općenito možemo podijeliti na:

  1. Bolna stanja – bolovi u zdjelici, dismenoreja, endometrioza, jaka premenstrualna bol u zdjelici, bolovi uzrokovani nadutim stomakom, posebno ‘donjeg stomaka’.
  2. Funkcionalni ginekološki poremećaji – izostanak menstruacije, hiper, hipo, oligo i polimenoreja, krvarenja koja su pojačana u toku menstruacije i koja se pojavljuju izvan menstrualnog ciklusa, pojačani sekret iz vagine kao i pruritus vagine, suhoća vagine, premenstrualni sindrom kao posebno čest poremećaj, često praćen jakom migrenoznom glavoboljom.
  3. Nedovoljna erekcija i nemogućnost penetracije kod muškaraca, prijevremena ejakulacija i bolovi kod snošaja
  4. Infertilnost (neplodnost) kod žena, posebno ona uzrokovana endometriozom
  5. Infertilnost (neplodnost) kod muškaraca
  6. Klimakterični sindrom

Liječenje ovih stanja TKM metodama je preporučeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i relevantnih ginekoloških institucija u cijelom svijetu.

Želim vam odlično zdravlje i svako dobro u 2019-oj godini!