ZDRAVLJE

I prisutni i posvećeni

Često mi se jave ljudi koji se drže programa ishrane i redovno vježbaju već duže vrijeme, ali rezultati su minimalni, iako bi trebali biti značajniji.

Image

Džemal Gekić

Džemal Gekić

Piše: Džemal Gekić, fitness trener, Body Transformation Coach

Naravno, veliki broj faktora može igrati ulogu u ovakvom zastoju, ali jedan o kojem danas želim govoriti je posvećenost trenutku.
Da li ste ikada bili na kafi s nekim prijateljem ili prijateljima kada ste 'morali' svako malo pogledati u telefon i odgovarati na pozive? Ili možda jedan ili više prijatelja s kojima ste sjedili su 'morali' odgovarati na pozive i nešto neprekidno tipkati.

Tehnički gledano, proveli ste vrijeme družeći se sa prijateljima na kafi recimo 60 minuta, a u realnosti pola ili više od pola vremena ste samo bili prisutni, a posvećeni telefonu i drugim stvarima. Bili ste prisutni, ali ne i posvećeni.

A na treningu?
Tako je i sa treningom; možete dolaziti 4-5 puta sedmično na trening i biti prisutni, ali ne i posvećeni. Oznojite se, malo umorite, bolje osjećate, ali niste izvukli maksimum efekta iz tog treninga.

Na stranu što ne biste trebali biti za telefonom bilo kada u toku trajanja treninga, ali isto tako kada radite vježbe, trebali bi biti posvećeni vježbi.

Ako samo prođete kroz pokret, bez nekog fokusa, truda i usmjerenosti na vježbu, šanse su da ste samo tu i prisutni te prolazite kroz pokrete.

Naravno da nekada zbog drugih faktora nije vaš dan, pa dođete i date sve od sebe koliko je to moguće u datom trenutku - tek da održite kontinuitet. I to je ok. 

Osim što preporučujem da se posvetite vježbi, zašto to ne bi podigli na još viši nivo i posvetili se svakom ponavljanju da bude najbolje moguće. Možete uraditi isti trening, sa svim identičnim varijablama sa 40% posvećenosti ili 100%, izbor je na vama.

Zamislite da date samo 20% više na svakom ponavljanju, svake vježbe svakog treninga koji je bio 3x sedmično. Imate 20% više na preko 150 treninga u godini.

Da li je lako? Nije. Da li je vrijedno truda? Itekako.

 


 

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA