ZDRAVLJE

3 načina da provjerite napredak - bez vage

Univerzalno mjerilo za napredak u treningu i ishrani je nepobjedivi šampion - vaga. 

Image

Džemal Gekić

Džemal Gekić

Piše: Džemal Gekić, fitness trener, Body Transformation Coach

Ukoliko pratite napredak, vaga je samo jedan i to manje bitan faktor. 

Razlog je u tome što, ako ste počeli trenirati i hraniti se zdravije, neminovno je da ćete u prvih par mjeseci imati različite promjene na tijelu. Jedna od tih promjena je dobijanje mišićne mase. Tijelo mora napraviti određenu količinu mišića kao odgovor na treninge, jer mu je to prirodan način da se osigura da će naredni trening biti lakši.

Zamislite scenario: trenirate 2 mjeseca i u ta 2 mjeseca tijelo izgradi 4 kilograma mišića a sagorite 3 kilograma masti. Nakon 2 mjeseca vježbanja stanete na vagu koja pokaže da ste dobili 1 kg što neminovno rezultira stresom i gubitkom motivacije.

U realnosti, vi ste napravili VRHUNSKI REZULTAT.

Dodatni mišići će vam ubrzati metabolizam, učiniti vas jačim i funkcionalnijim i oblikovati tijelo.

Napredak možete pratiti i na druge načine koji ne uključuju vagu:

1. Više energije - ako vježbate redovno i hranite se kvalitetnije, onda ćete primjetiti kako u toku dana imate više energije i neće vam se dešavati situacija da kada nešto pojedete imate pad energije u narednih par sati.
Bolja ishrana donosi i veći unos vitamina i minerala koji su direktno vezani za proizvodnju energije u tijelu. Trening sa kondicionom komponentom će poboljšati funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i bolje funkcionisanje organizma u toku dana.

2. Odjeća - ukoliko primijetite da vam odjeća bolje stoji, da oblačite bez problema neke stvari koje ste jedva navlačili ili obučete nešto što već dugo niste uspjeli obući, to je najbolje mjerilo da napredujete.
Gubitkom masnih naslaga i dobijanjem mišićne mase, dolazi do promjene kompozicije tijela na način da se obimi na tijelu smanjuju. S obzirom da masno tkivo zauzima puno veći volumen od mišićnog, dobijanjem kilograma mišića i gubitkom kilograma masti (rezultat 0 na vagi) možete imati značajne promjene u obimima na tijelu.

3. San - ukoliko osjećate da vas spavanje bolje oporavi i da se ujutru lakše budite i ustajete, onda je sigurno da se u vašem tijelu dešavaju pozitivne stvari.
Regulacija ishrane sa rasporedom obroka, manjim pretjerivanjem u kalorijama, unosom hrane koja ima više nutrijenata koji pomažu tijelu da se oporavi i regeneriše, sigurno će doprinijeti kvalitetnijem snu. Spavat ćete bolje i više se oporaviti u toku sna.

Prije nego otpišete trening i program ishrane kao neuspješan, procijenite da li ima i druge vrste napretka. Neke stvari će s vremenom stati ili usporiti, ali ako napredujete u bilo kojem pogledu, nemate razloga za brigu i samo nastavite u tom smjeru.

 

 

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA