ZDRAVLJE

Proljetni umor: Mali plan preventive

Jedan od razloga što se uvijek radujemo proljeću je što ćemo tešku zimsku odjeću zamijeniti proljetnom koja omogućuje lakše kretanje.

Image

Pripremila: Ilma Subašić

Radujemo se i toplijim sunčanim danima, koji često, nakon duge i teške zime znaju voditi ka umoru, što vodi do manjka motivacije i dobrog raspoloženja. Prelazak iz zime u proljeće smatra se jednom od najvećih promjena za ljude, kada je riječ o godišnjim dobima. Da bi uspješno pripremili organizam za proljetno buđenje, potrebno je obratiti pažnju na više aspekata našeg zdravlja.

ISHRANA
Izbacite prerađene namirnice
Hrana koja sadrži mnogo šećera i masnoća jedan je od krivaca koji stvaraju osjećaj umora. Sastav prerađene slatke hrane uzrokuje nagli porast, a zatim nagli pad glukoze što rezultira iscrpljenošću i izrazito jakom željom za još većim unosom slatkiša.
Povećajte unos proteina
Proteini su odgovorni za veću budnost našeg organizma, za razliku od ugljikohidrata. Između ostalog, zaduženi su za provođenje mnogih procesa u organizmu i zaštitu našeg imunološkog sistema. Potrebno ih je rasporediti ravnomjerno u obrocima, a neke od namirnica koje su bogate proteinima su meso, grašak, špinat, jaja, tuna itd.
Pravilno rasporedite obroke
Obroke trebamo ravnomjerno rasporediti u toku dana i ne propuštati niti jedan zbog održavanja energije. Neredoviti i preveliki obroci također pridonose lošem raspoloženju i proljetnom umoru.
Jedite svježe povrće i voće
Zima se ne može pohvaliti velikim izborom svježeg povrća i voća. Proljeće će osigurati veći izbor povrća bogatog mineralima i vitaminima koji nam pomažu da stvorimo i održimo energiju.
Osigurajte dovoljan unos tekućine
Napitke poput kafe i alkohola trebali bismo smanjiti ili potpuno izbaciti, te ih zamijeniti vodom, biljnim čajevima, prirodnim supama i cijeđenim sokovima od limuna, narandže i grejpa koji su veliki prijatelji čiste kože i dobre energije.
Oprezno sa dodacima prehrani
Prije nego izaberemo određeni dodatak prehrani, trebamo tačno utvrditi koji nam vitamini i minerali nedostaju i na koji ih način nadomjestiti. Kao i u svemu, potrebna je doza opreza jer je u ponudi mnogo učinkovitih, ali i neučinkovitih vitaminsko-mineralnih i biljnih dodataka koji obećavaju instant podizanje energije i smanjivanje umora.

KOŽA
Piling
S vremena na vrijeme potrebno je napraviti piling kože i ukloniti mrtve stanice. Osobe koje imaju suhu kožu, piling trebaju obavljati dva puta sedmično, te izbjegavati one sa krupnim zrncima.
Biljna ulja
Biljna ulja oduvijek su bili najbolji prijatelji čiste i njegovane kože. Pri izboru, najbolje bi bilo odlučiti se za ona koja brzo upijaju,  poput ulja lješnjaka ili avokada.
Pravilan izbor kozmetičkih preprata
U vrijeme zime biramo preparate snažnijeg hemijskog sastava kako bismo nadomjestili određene nedostatke zbog manjeg unosa kvalitetnih namirnica. Proljeće već dopušta laganije preparate, a trebalo bi izbjegavati teške pudere i profesionalnu šminku.

UM I TIJELO
San
Neredovit i nedovoljan san uzrokuje umor, pad koncentracije i loše raspoloženje. Osam sati sna je sasvim dovoljno za punjenje baterija kako bi novi dan počeo odmorno i pozitivno.
Fizička aktivnost
Zima je za mnoge izlika da izbjegnu fizičke aktivnosti. U proljeće je to već teže.. a i zašto izbjegavati nešto što je dobro za nas. 30 do 60 minuta fizičke aktivnosti svaki dan potrebno nam je za postizanje energije. Izbora je mnogo i uvijek ih možemo prilagoditi sebi. Brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla i sl. za aerobne aktivnosti na otvorenom, pravi su izbor.
Izlaganje suncu
Sunce potiče lučenje serotonina, 'hormona sreće', zatim melatonina za kvalitetniji san i vitamina D za pravilan rast i razvoj koštanog tkiva.
Hobiji
Vaše omiljene hobije također ne treba zanemariti, bilo da je u pitanju ples, slikanje, putovanja ili što god vas čini sretnim - pomoći će vam da mirnije i sretnije uplovite u godišnje doba koje smo toliko dozivali za vrijeme tmurnih i hladnih dana.

 

 

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA