RAZGOVORI

U radionici Lejle Selimović gdje ružno pače postaje labud

Lejla Selimović je mlada pravnica koja u svojoj radionici uspješno reparira i redizajnira stari namještaj, pretvarajući staro, ružno i odbačeno u novo, lijepo i privlačno.  

Image

Piše: Lejla Džaferović

Lejlu možemo nazvati i uspješnom poslovnom ženom i dizajnericom koja je, usput, pravnica po struci.  

Ova mlada Zeničanka koja je svojevremeno fascinirala naciju svojim talentom, dovitljivošću i poduzetnošću, uspješno održava i razvija svoje malo carstvo, uljepšavajući namještaj i enterijere koji, opet, uljepšavaju živote drugih. Dobro djelo, pored svega ostalog.

Interesovalo nas je koji stil preferira dizajnerica i vlasnica obrta 'Wood Surgery' i u kojoj mjeri taj stil inspiriše njen rad.
- Kroz moju radionicu je prošlo na stotine različitih komada, ali komadi koje sam poželjela ostaviti za sebe uglavnom su bili oni koji su u sebi imali elemente jednostavnosti, ali i geometrijske asimetrije. Uvijek se iznova zaljubim u neobičan dizajn fotelje koja kombinuje metal, drvo i tapacirano sjedište i zaista su takvi komadi vječita inspiracija. Retro fotelje koje su rađene 50-ih i 60-ih godina su kvalitetne, elegantne i atraktivne i već duže vremena sastavni su dio svakog dobro uređenog enterijera. Najbolje od svega je što se takvi komadi još uvijek relativno lako mogu pronaći kod nas, krije ih gotovo svaki podrum, ostava ili vikendica, objašnjava Lejla.U njenoj radionici 'Wood Surgery' dešavaju se drastične transformacije. Neke su takvih razmjera da se čine mogućim isključivo uz pomoć čarobnog štapa.

Pitali smo Lejlu da li ona predlaže dizajn ili kupci dođu sa jasnom vizijom finalnog proizvoda.
- Obzirom da je moja primarna djelatnost usluga redizajna starih komada, kupci su ti koji biraju izgled komada koji žele naručiti. Ja sam uvijek za to da se što manje odstupa od originalnog, ali kupac je na kraju taj koji odlučuje. Ja mogu dati preporuku ili savjet i drago mi je da u jako velikom broju kupci ispoštuju moje mišljenje.

Benefit ovakvih transformacija je da se može napraviti iskorak prema nečem posve novom... od tradicionalnog ili starinskog napraviti moderno i chic. Pitali smo Lejlu da li se često susreće sa takvim, odvažnijim zahtjevima.  

- Dešavalo se da kuhinjski kredenac koji je izvorno u pastelno-zelenoj nijansi uradim u crvenu i zlatnu, jer kupac tako želi, ali to i jeste ljepota ovog posla - da dobijete ono što se upravo vama dopada. Ovo je posao u kojoj igra i mašta rade dobar dio posla, jer ipak treba umjeti vizualizirati komad koji je neko odbacio ili zaboravio i vidjeti u njemu potencijal.


Vjerovati u sebe i prepoznati potencijal u sebi i drugom je upravo ono što je pokrenulo  mladu dizajnericu i pomoglo joj da ostvari cilj i, kao bonus, voli svoj posao. Vlastitim primjerom je pokazala da ne morate raditi u struci da biste uspjeli, šta god bila vaša definicija uspjeha. Potrebni su, kako kaže, trud, rad i ljubav.
- Najveća inspiracija mi je zapravo to kada „spasim“ neki zaboravljeni komad ili kada vidim krajnosti mjesta na kojem je komad pronađen i na kojem na kraju završi. Inspiriše me, pa tražim novo. Trud, rad i ljubav zaista mogu napraviti promjenu, bilo bukvalno kao u slučaju redizajna starih komada ili promjenu uopće, zaključuje naša dizajnerica.

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA