OSOBNI RAZVOJ

Kad ponestane motivacije

Ako bih bilo koga od vas pitala kako i čime se motivirati i šta bi to bila motivacija, vrlo sam sigurna da bih dobila brojne upotrebljive odgovore.  

Image

Azra Pašić

Azra Pašić

Piše: Azra Pašić, trenerica psihofizičke transformacije

Ali, ako bismo razgovarali o tome zašto često nismo u stanju pronaći uzroke nedostatka motivacije, mislim da bi situacija bila nešto drugačija.

Za svakoga od nas uspjeh znači nešto drugo. Za svakoga od nas vrijede različite postavke, različiti ciljevi. Sve je jako, jako individualno. Unatoč individualizmu, mislim da postoji jedan cilj koji nam je svima manje ili više, u nekoj dodirnoj tački, sličan ili isti. To bi bilo zdravlje. Pod njim podrazumijevam kako fizičko tako i psihičko zdravlje, jer samo zajedno čine cjelinu.

Kad god se bavim pitanjem zašto je čovjek sa svakim novim danom sve tužnije i nespokojnije biće, zašto je sve više nesretnih i bolesnih, jedino logično objašnjenje pronalazim u „ulogama“ koje nam se dodjeljuju i načinu ponašanja koje primamo i usvajamo u procesu odrastanja.

Dok smo još jako mali percipiramo jasnu i vidljivu reakciju u odgovaranju na način našeg ponašanja, odnosno stanja koje projiciramo. Za pojašnjenje ovoga iskoristila bih bolest ili bilo koji oblik nezadovoljstva kao primjer; kada smo bolesni, ljuti, nezadovoljni i sl., najčešće tada dobijamo ljubav, pažnju, „poseban tretman“. Nasuprot tome, ako smo sretni, zdravi, ne radimo probleme, skoro da se niko ne bavi nama.

Uzmemo li u obzir da je čovjek društveno biće kojem su međuljudski odnosi ono što je najpotrebnije, direktan akcenat automatski stavljamo na pažnju. Ljudskom biću pažnja i briga su neophodne! Upravo tu pažnju dobijamo na gorenavedeni način, instalirajući je duboko u podsvijest i često „nesvjesno“ žudimo za njom.

Htjeli mi to prihvatiti ili ne, ljudska pozornost i interesovanje gotovo pa uvijek, usmjereni su na ono što je „negativno“. Ujedinjuje nas nesreća, vrlo rijetko sreća. A, u našoj osnovi težimo biti ujedinjeni. Zbrinuti. Sa potpunom slobodom mogu govoriti o „negativnoj motivaciji“. Zapitajmo se: Šta ja to zapravo želim postići nekim stanjem?

Lako je reći i napisati šta treba raditi kako bismo se motivirali. Ali, ono što je prije toga neophodno uraditi je - preuzeti odgovornost. Pokušajmo razumjeti naše vrlo dobro prikrivene želje. Pokušajmo razumjeti našu podsvijest i povezati se sa njom. Pokušajmo se suočiti sa ulogom žrtve kojoj u osnovi jako težimo. Sve dok to ne učinimo ne možemo razgovarati o dugoročnoj – životnoj motivaciji. Ne možemo razgovarati o tome zašto je nemamo.

Također, moramo biti svjesni da ako stvari rješavamo samo površinski bez ispitivanja uzroka, efekti ne mogu biti dugoročnog karaktera. Ne mogu reći da je lako, ali mogu reći da vrijedi mnogo. Vrijedi za one koji žele više, za one koji žele bolje. Krećite se prema sebi, jer samo sa sobom, u svom tijelu, provodite svaki tren vašeg bivstvovanja.

Image

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@Living

Instagram

#Living
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA