MODA

Animal print: Produženi vijek trajanja

Nekadašnji trendovi koji su ostavili pečat, uvijek će naći način da se vrate na scenu - u punom sjaju.

Image

Ilma Subašić

Ilma Subašić

Piše: Ilma Subašić

Trend koji je postao popularan u Americi krajem šezdesetih godina za vrijeme Boemskog pokreta, strpljivo je gradio samopouzdanje i čekao svojih 5 minuta. Iako uvijek aktuelan na torbama i novčanicima, trebale su decenije da animal print 'zahvati' i ostale modne dodatke i odjevne predmete. Zašto? Jer je samo doza više ovog dramatičnog printa dovoljna da vas lansira u zonu neukusa i vulgarnosti.

Međutim, kada su velika svjetska imena modnog dizajna riješila da 'pomognu', animal print je vrlo brzo zavladao modnom scenom. Već nekoliko godina je prisutan u high street linijama, na pistama kolekcija visoke mode, i prijeti da se zadrži još izvjesno vrijeme.

Carolina Herrera

Diane Von Furstenberg

Leopard, zebra, zmijski print, a od ove sezone pridružio im se i krokodilski. Ranije je graničio sa neukusom, a komade krojene od prave kože ili krzna nosili su imućni slojevi društva kao manifestaciju moći.

Victoria Beckham

U kontekstu globalne kampanje za prava životinja, mnogi dizajneri su prestali upotrebljavati pravu životinjsku kožu ili krzno u svojim kreacijama i zamijenili ih umjetnim.
To je otvorilo nove mogućnosti u pogledu boja, pa su crnoj, bijeloj i smeđoj uobičajenim za prirodno krzno dodali žutu, zelenu, crvenu i druge boje, zadržavajući samo karakterističnu 'animal' šaru.

Tom Ford

Trend koji ne ostavlja ravnodušnim ima svoje poklonike i protivnike, i dok je za jedne nastavio biti simbol kiča i neukusa, drugi su ga tako dobro prihvatili da će sigurno još dugo uživati pažnju.

Tom FordIzvor fotografija: Vogue

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA