MODA

Pariz - Rim: Sanjalačka dimenzija Haute Couture

Sedmice visoke mode održane su u Parizu i Rimu krajem januara. 

Image

Aida Korman

Aida Korman

Piše: Aida Korman, modna dizajnerica

Dizajneri su predstavili svoja couture umijeća za proljeće/ljeto 2019. godine namijenjena maloj i probranoj klijenteli, štovateljima ručnog rada, ekstremnog krojenja i luksuznih unikata.

Elie Saab
Kroz svoju haute couture kolekciju, Elie Saab slavi čaroliju ženstvenosti, raskošnu lakoću, sjaj, glamur i šarm. Kolekcije ovog libanonskog dizajnera su sve ručno izvezene i ručno oslikane. Odraz su Saabovog mediteranskog senzibiliteta i identiteta kojim daje doprinos francuskom haute coutureu.
Modna revija Elie Saaba izgledala je kao san. "Oui, c'est le rêve!" To je san svjetlećih sirena koje izranjaju iz valova i šetaju uz more. Tema morskog života očituje se kroz vijugave siluete, nabore koji grle figure, asimetrično ukrašene večernje haljine u plavoj svili.

Podvodni vrtovi procvjetali su na naboranom tilu, organzi i taftu, dok koralji fino izvezeni sa sitnim srebrnim šljokicama daju prozirno svjetlucanje. Bilo koja od ovih fantastičnih kreacija pretvara svaku ženu u sirenu od milion dolara. Te, upravo ta sanjalačka, fantastična dimenzija je ono o čemu bi prava haute couture trebala biti.


Valentino
Kolekcija visoke mode predstavljena je u Parizu pod kreativnim vođstvom Pierpaola Picciolija. Trijumf drskih boja, besprijekorne izrade, glamurozna i bezbrižna. Piccioli je na castingu izabrao crne manekenke, inspirisan veličanstvenim srednjovjekovnim prikazima crnih Madona, i crne ljepote djevojaka sa naslovnice Black Issue Franke Sozzani iz juna 2008. godine italijanskog Voguea.

Njegove neočekivane mješavine boja, ove su godine uključivale ružičasti kaput od kašmira s koraljima, nošen sa čokoladnom bluzom i smaragdnim hlačama, haljine u Matisse plavoj organzi, peridot zelene šljokice, tirkiznu čipku i mandarina narandžastu svilu.
Piccioli je kreirao modu za 2019. godinu uspješno odgovarajući na zadatak da ispoštuje poseban pečat visoke mode Maison Valentino, romantičnu ženstvenost - ruffles, volumen haljina, čipke, cvjetne pozadine - kao i tehnike i ukrase koje je Valentino sam usavršio tokom godina. Poznata izrada je opravdan izvor ponosa za Maison.

Za pojedine haljine utrošeno je 236 metara skupe tkanine, rađene su po mjeri. Za cvjetnu haljinu s umetcima od metalne čipke bilo je potrebno 700 sati ručnog rada. Dok su uske rupice na haljini od blijede organze i čipke završene ručno s malim i nevidljivim šavovima koje ljudsko oko jedva može da otkrije, rezultirale sa 1.050 sati rada na haljini. Upravo to je ono što znači haute couture.

Viktor & Rolf
Viktor Horsting i Rolf Snoeren nazvali su novu haute couture kolekciju Fashion Statements. Doslovno, to su poruke koje šalje odjeća. Predstavili su 18 voluminoznih haljina u jarkom tilu, s punim rukavima, gdje svaka kreacija govorila sama za sebe: Ja sam moja muza. Bez fotografisanja, molim. Ja nisam stidljiva, samo mi se ne sviđaš. Itd.
Dojam je da su dizajneri željeli reći da su ovi volumeni i poruke metafora za ljubav u virtualnom svijetu. Sve u svemu, haute couture kolekcija Viktora & Rolfa ironična i pop, sa naglaskom na detalje, sofisticirana u izradi, uspjela je prenijeti poruku.


Armani
Modeli Armani Privé haute couture kolekcije nadahnuti su nedavno preminulim  italijanskim režiserom Bernardom Bertoluccijem. Simbolika Bertoluccijevog rada proteže se kroz pojačan elegantan kinematografski stil Armanijeve kolekcije. Osjećala se atmosfera idealiziranog filmskog iskustva visoke mode dok su se modeli kretali na sceni ultra-polako.

Uma Thurman, Michelle Dockery, Dakota Fanning, Juliette Binoche i Céline Dion nalazili su se među gostima, dok je scena oslikavala viziju 30-ih kroz ženstvenost 80-ih. Jakne su ukombinovane sa skraćenim hlačama i suknjama oblikovanim prema tijelu, krute mrežice, zmijske kože i šljokice na sve strane, til ukrašen kristalima, geometrijskim oblicima i lukovima, resama, pernatim volumenima, baršunastom igrom d'esprit i 3-D jacquardom silueta u koktelskoj odjeći za crveni tepih.

Uz elemente azijskog Op arta i Deco stila, to je bio ambiciozan i neodoljiv prikaz u duhu Armani Privéa.

Giambattista Valli
Valli je italijanski dizajner koji se preselio u Pariz kako bi postao couturier. Smatra da u Parizu haute couture predstavlja zapravo svojevrsni stav uma, način razmišljanja i života, décomplexée. Nije slučajnost da je Valli potražio inspiraciju u Yves Saint Laurentu, jednim od nenadmašnih velikih majstora visoke mode čiji duh lebdi nad Pariškom Haute Couture sedmicom. Osim toga, Valli je u svojoj karijeri, dizajnirao odjeću za dvije izuzetne žene, Catherine Deneuve, njegovu dugogodišnju muzu i prijateljicu i za Mounu Ayoub, libanonsku milionerku. Kao dizajner Valli ima izražen osjećaj za ravnotežu, smisao za siluetu, izduženu, sofisticiranu, luksuznu, modernu.

U prvom dijelu couture kolekcije haljine su bile kratke i čvrste, ukrasi i vezovi bili su obasjani vještom i kontroliranom rukom njegovih članova tima. U nizu uskih koktel haljina, gusto izvezenih motivom noćnog ljiljana, modnim tropima pružena je racionalna senzualnost, stav povjerenja i raskošne lakoće koji su imali svježu privlačnost.

U cijeloj kolekciji Valli je odigrao igru ​​suprotnosti, izmjenjujući uredne, kompaktne, oblikovane siluete s maštovitim procvatima, slojevitog plisiranog tila ili obrubljenog svilenog taffeta haljina de bal s dugim asimetričnim trapovima. Valli je ovom kolekcijom dokazao da je u vrhunskoj formi: njegov leksikon visoke mode ne treba prevod.

U nastavku još nekoliko modela couture kolekcija proljeće/ljeto 2019:

Chanel


Dior

Margiela

Schiaparelli

Givenchy

Balmain


logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA