LIFESTYLE

Via Appia: Dobra knjiga s dobrim razlogom

Sinoć je u sarajevskoj knjižari Buybook održana promocija knjige 'Via Appia' autorice Emine Smailbegović.

Image

Pripremila: Ilma Subašić

Mlada spisateljica nas vodi na zanimljivo putovanje koje počinje početkom 21. stoljeća. Prva destinacija na koju stižemo je ledom okovana Đenova, zatim nastavljamo put u Veneciju i Rim, sve do Egipta.

Glavni junak Kozim Meštrović je rastrzan između svog porijekla sa prostora bivše Jugoslavije, i očekivanja koja ispred njega postavlja njegova porodica. Problemi s kojima se suočava ne dozvoljavaju mu da se fokusira na sadašnjost i budućnost, te se stalno vraća prošlosti.

Emina Smailbegović rođena je 1996. godine u Sarajevu. Srednju muzičku školu na odsjeku za klavir, završila je u Tuzli. Nastavlja se školovati u Veneciji kao stipendistica Vlade Republike Italije. Klavir je diplomirala 2018. godine na Muzičkom konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu. Trenutno pohađa program master studija muzikologije na univerzitetu La Sapienza. Via Appia je njen prvi roman.
Pored autorice, o knjizi su govorili Buybookovi urednici Kristina Ljevak i Faruk Šehić.

photo Buybook
Književnik Andrej Nikolaidis o prvijencu mlade autorice kaže:
- Vješto i pametno napisana, ’Via Appia’ je jedna od onih knjiga koje ćete voljeti uprkos tome (ili baš zato) što niti jedan njen redak nije napisan da bi vas šarmirao. Postoji debata stara, valjda, koliko i književnost – je li važnije ’šta’ ili ’kako’, sadržaj ili forma? ’Via Appia’ je i šta i kako, i slojevi značenja i ljepota stila – pa još i zašto. Nazovite me starim, prevaziđenim i čangrizavim, ali ja držim kako, uz dovoljno književne i socijalne vještine, sve možeš falsifikovati – osim razloga zbog kojeg si uopšte sjeo da pišeš knjigu. Osim odgovora na pitanje zašto si u svijet, teško zagađen riječima koje ne znače ništa, pustio i svoje. ’Via Appia’ je dobra knjiga za koju postoje dobri razlozi. Ovaj roman ne povlađuje niti jednoj od savremenih ideoloških niti književnih moda, koje su literaturu ugušile efikasnije nego što je to uspjela bilo koja totalitarna ideologija. ’Via Appia’ je objava velikog književnog talenta. Njeno ime je Smailbegović Emina. More power to her.'

Ljubav prema muzici i pisanju pretočena je u muziku riječi, dovoljno lijepu da možemo primjetiti ritam koji ne opada ni u jednom trenutku prilikom čitanja.

photo Buybook
Kozim nas podsjeća kako je bitno vratiti se u prošlost, ne da bismo patili, nego da bismo naučili o sebi i izvukli pouke koje su nam potrebne za izgradnju naše ličnosti.

Mladi Meštrović kompleksan je lik koji pripada našem vremenu, čak iako je ova knjiga napisana u postmodernom maniru.

Via Appia nije roman o ratu, iako se u određenim segmentima dotiče teme rata i oponira mišljenju da mlade generacije koje nisu proživjele to iskustvo rat nije dotakao.

U dobu gdje su virtuelni svijet i površnost doživjeli svoj trijumf teško je, ali i bitno pronaći sebe. Sve je transparentno, a intimu skoro da i ne poznajemo. Tradicija je dovedena u pitanje, naše vrijeme u budućnost ne gleda, a dijalog sa prošlošću odbija. No, jedno je sigurno, ukoliko izgubimo kritički i istraživački duh, izgubili smo sve.

I kako Emina Smailbegović zaključuje svoj prvi roman, 'priroda ne poznaje praznine, one postoje samo u ljudima'.

cover photo Emina Smailbegović Buybook


 

 


 

 

 

 

 

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA