LIFESTYLE

Zašto posjetiti Rim ovog proljeća

Nakon duge i hladne zime, proljeće donese snažnu želju za izlaskom iz svakodnevne rutine i novim aktivnostima u koje ubrajamo i putovanja. 

Image

Pripremila: Ilma Subašić

Već krajem februara iz ladice vadimo listu na koju smo tokom najhladnijeg godišnjeg doba pobrojali mjesta koja trebamo posjetiti kada nastupe topli, sunčani dani.
Caput mundi ('prijestolnica svijeta') ili La Città Eterna ('vječni grad') jedan je od gradova u koji ćete poželjeti vratiti se više puta jer nudi toliko zanimljivosti koje je praktično nemoguće obići u toku samo jedne posjete.
Rim je grad na koji je prošlost ostavila živopisan trag, pa je upravo njegova historija jedan od razloga zašto je privlačan milionima turista. U ovom gradu možete bolje upoznati kulturu, umjetnost, historiju, modu i mnoge druge zanimljivosti koje odišu posebnošću i neopisivom energijom.
Poznat je po svojim fontanama i posjeduje ih više od 200, zatim brojnim muzejima, trgovima i restoranima koji nas podsjećaju na zaboravljenu ljepotu života.

U Rimu ćete naučiti o sreći i onome šta zapravo znači uživati u sitnicama i kako u životu treba težiti ka jednostavnosti i prirodnom toku.
Za Rimljane, strpljenje je visoko na listi prioriteta, a to podrazumijeva život bez mnogo stresa i već nam poznato, mediteransko ljenčarenje. Tako da vas u Rimu čeka lagano ispijanje kafe, uživanje u gastronomskoj ponudi i učenje o arhitekturi jer je ovaj grad, naposlijetku, muzej na otvorenom.
Sve što dotaknete ili pogledate, ispričat će vam priču... raznolika antička kultura, spoj savremenog i drevnog u vama će probuditi inspiraciju za... životom.
U nastavku vam donosim razloge zašto se baš Rim treba naći na vašoj listi mjesta koja trebate posjetiti.

ARHITEKTURA

Colosseo

Najveći amfiteatar Rima, a ujedno i najveće pozorište. Službeni naziv mu je Anfiteatrum Flavium i otvoren je za nešto više od 50.000 gledatelja, nakon čega su se održale igre u trajanju od 100 dana. Bronzani krst podsjeća na mučenike koji su tamo izgubili živote, a na Veliki petak svake godine papa vodi ceremoniju Via Crucis (Križni put). Nedavno je Koloseum temeljito obnovljen, po prvi put u posljednjih 2000 godina. Posjeta zahtjeva rezervaciju unaprijed, a ulaz iznosi 9 eura po osobi.

Pantheon

Jedan je od najljepših hramova antičke umjetnosti. Šesnaest stubova nosi predvorje putem kojeg se kroz bronzana vrata ulazi u maestralnu unutrašnjost. Podignut je u čast božanstava paganskog Rima. Prvi detalj koji možete primjetiti na samom ulasku je natpis na latinskom, koji u prevodu znači 'Marko Agripa, sin Lucijev' - vjeruje se da ga je sagradio nakon nekoliko konzulskih mandata. No, mnogi ne znaju da je za izgradnju Panteona zaslužan car Hadrijan, ali nikada nije želio urezati svoje ime na spomenike hrama, jedino ime čije je urezao je ime oca Trajana.

Španske stepenice

Španske stepenice su jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija. Ovih 135 stepenica najšire su u cijeloj Evropi. Idealno su mjesto za sastanke, no na njima je zabranjena upotreba jela i pića, sve kako bi se očuvale u dobrom stanju. Ovo pravilo postalo je još strožije nakon nedavnog renoviranja.

Vatikan

Vatikan je duhovno sjedište Katoličke crkve, pa samim tim i katolika širom svijeta. Najmanja je država na svijetu koja zauzima 0.44 kilometra i ograđena je Rimom. Vatikan je turistima izrazito privlačan zbog zanimljivog načina na koji su povezani religija i umjetnost. Bazilika sv. Petra i Vatikanski muzej mjesta su koja posjeduju jednu od najvećih kolekcija umjetnina na svijetu, a  Sveta Stolica, sagrađena na grobnici sv. Petra dom je obnovljene Michelangelove Sikstinske kapele, te Vatikanskih vrtova.

Fontana Di Trevi

Najpoznatija rimska fontana jedna je od prvih atrakcija koje posjećuju turisti. Današnji oblik dobila je 1762. godine nakon što ju je dovršio Giuseppe Panini. Legenda koja je nastala nakon filma 'Tri novčića u fontani' kaže: 'Ukoliko bacite jedan novčić u fontanu Trevi vratit ćete se u Rim, ukoliko bacite dva novčića upoznat ćete zgodnu Italijanku ili Italijana, a želite li se vjenčati s tom osobom, onda ubacite tri novčića.'

AKTIVNOSTI NA OTVORENOM

Izlet na električnim biciklima
Saobraćaj u Rimu zaista je stresan, pa ideja da obilazite Rim gradskim prevozom nije među najboljima. Izleti na biciklima jedan su od načina da steknete pravo iskustvo u Rimu, posjetite prelijepe lokacije i sami odredite brzinu vašeg obilaska.

Brežuljak Janikul
Janikul se ne svrstava u sedam brežuljaka na kojima se razvio Rim, ali je dobio nadimak 'Osmi' brežuljak. Na njegovog istočnoj strani nalazi se jedna od najpoznatijih rimskih četvrti, Trastevere...a pogled koji se pruža sa Janikula na grad i njegove znamenitosti oduzima dah.

Biopark
2011. godine proslavio je 100 godina postojanja i najveći je zoološki park u Italiji. Posjeduje više od 200 životinjski vrsta, od sisavaca, reptila, ptica i sl. koji dolaze sa različitih kontitenata. Biopark izvrsno je mjesto ukoliko u posjetu Rimu dolazite sa djecom.

Noćni život
Stara latinska izreka kaže: 'Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin.' Rim je uzbudljivo mjesto za noćni provod koji ne počinje prije ponoći, a Rimljani su zaista definicija dobrog provoda. Koliko god godina da imate, grad će vam mnogo toga ponuditi. Od ulica Trastevere gdje možete uživati u sladoledu, do četvrti San Lorenzo, Campo Fioro, Testaccio i Via Ostense gdje je provod u noćnim klubovima zagarantovan.

Shopping

Sigurna sam da ste već upoznati sa činjenicom da je Italija jedna od vodećih zemalja u svijetu mode, pa samim tim sa ponudom za izvrstan shopping nije u nedostatku. Via Condoti je najpoznatija rimska ulica za visoku modu, no, ukoliko ste u potrazi za komadima sa potpisom Fendi, Gucci, Chanel vaša mjesta za shopping su Via Borgogna, Via Frattina i Via Sistina. Via del Corso, ulica koja se proteže od Piazze di Venezia sve do Piazze di Popolo je za osobe koje ipak vole ostati umjerene u kupovini, a ako vaš fah nisu centri prepuni ljudi posjetite ulicu Via Cola di Renzo. Također, Rim u svom vlasništvu posjeduje najveću tržnicu materijala u Evropi, a pored materijala, u ponudi se nalaze odjeća i namještaj.

Gastronomija
Nije važno radi li se o trattoriji, restoranu ili pizzeriji, Rimljani najradije jedu all'aria aperta - na otvorenom. Cijeli proces traje satima. Od predjela (antipasto), preko primi piatti, secondi piatti, s contorno do dezerta - dolci.
Uglavnom jedu u podne i navečer, a doručak je i više nego jednostavan - konzumiraju capuccino uz pecivo (cornetto ili brioche) prilikom odlaska na posao. Na svakom koraku u ponudi su tramezzini, pizzette, tjestenina i sl. ukoliko ogladnite prije ručka. To je tzv. fast food all'italiana.

Umjetnički festivali
“100 slikara Via Margutte” u proljeće postavlja otvorenu galeriju uz usku ulicu Via Margutte, pa je to jedan razlog više za posjetu Rimu u ovo doba godine.
Od sredine 1800-ih godina Via Margutta je umjetnička oaza i posjeduje brojne galerije. Za vrijeme ovog festivala razni umjetnici prikazuju svoja djela, koja također možete i kupiti. Datumi održavanja variraju u vremenskom periodu od kraja marta do maja.
Ukoliko se sjećate filma 'Roman Holiday' iz naših preporuka za Valentinovo, redatelj tog filma Federico Fellini živio je u Via Margutti i posjećivao je obližnji kafić na trgu Piazza del Popolo: Bar Canova koji je oduvijek bio kultno mjesto.

Rođendanska proslava grada Rima
Rođendanska zabava koja se ne propušta! Rim, svoj rođendan, slavi 21. aprila prema vjerovanju da je Rim utemeljen na taj datum 753. godine prije Krista od strane Romula.
U nedjelju, koja je najbliža, 21. održavaju se raznolike povorke u autentičnim nošnjama koje predstavljaju različita vremenska razdoblja Rima, uključujući i Etrurce. Povorka traje od 10 do 16 sati.
Uz vatromet, prikaze historijski događaja, te rekonstrukcije u cirkusu 'Maximus' čine proslavu fantastičnom i podsjećaju na slavnu prošlost.
Nakon ovog, svi putevi vode u Rim, zar ne?

 

 

 

 

 

 

 

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA