LIFESTYLE

Book Club: Top 5 najprodavanijih naslova

S vremena na vrijeme listu knjiga trebamo osvježiti naslovima koji će nam donijeti nove spoznaje.

Image

Pripremila: Ilma Subašić

Knjižare su već označile buduće bestsellere, a možda vas upravo privuče neki od kratkih prikaza.

1. Istanbul na fotografijama - Orhan Pamuk

Nakon što je objavio Istanbul: Grad, sjećanja, Pamuk je hrabro nastavio dodavati fotografije Istanbula svojoj kolekciji. Kao dodatak, možemo pronaći više od 200 fotografija gdje je svaka povezana sa autorovim sjećanjem na njegov rodni grad. Od fotografija Are Gülera, Henrija Cartier-Bressona, kolekcionara iz Istanbula do neobjavljenih porodičnih fotografija iz privatnog arhiva.
Jedan od najvećih gradova svijeta prikazao je sa mnogo melanholije i sjećanja. Uz mješavinu historije, porodičnih fotografija sa portretima pjesnika i kritika o umjetnosti, pisac je pronašao idealnu formu kojom je evocirao uspomene na svoj dom i grad uz pomoć kojeg od djetinjstva oblikuje svoju maštu.
Radnju knjige počinje djetinjstvom u nimalo običnoj, široj porodici i odrastanjem u porodičnoj stambenoj zgradi gdje i nastaju prve priče o melanholiji koja povezuje sve stanovnike Istanbula - život u središtu propale slave i izgubljenog carstva. Zatim, nastavlja priču o Turskoj, zemlji koja neprestano pokušava postati moderna, na raskrsnici Istoka i Zapada. Tiha tuga i bol primjetne su u njegovim razmišljanjima dok nas stranicu po stranicu uvodi kroz pisce, slikare i fotografe kroz čije oči gleda Istanbul.

2. Becoming - Michelle Obama

Prva Afroamerikanka na mjestu Prve dame Sjedinjenih Američkih Država, dokazala se kao snažan zagovornik žena i djevojaka diljem svijeta, pomogla je promijeniti načine životnog stila mnogih porodica, s ciljem da žive aktivnije i zdravije. Mnogima je prirasla srcu za vrijeme pružanja nesebične podrške svom mužu dok je vodio Ameriku, u najtežim trenucima. Odgojila je dvije kćerke koje stoje čvrsto na zemlji, uprkos medijima koji slavnim ličnostima ne opraštaju niti jedan pogrešan korak.
Becoming je djelo u kojem nas Michelle poziva u svoj svijet gdje će nas upoznati sa iskustvima koja su je formirala u osobu kakva je danas. Od djetinjstva na južnoj strani Chicaga do godina gdje je radila kao izvršna direktorica i pritom odgajala dvoje djece, pa sve do boravka na najpoznatijoj svjetskoj adresi - Bijeloj kući.
Sa velikom dozom iskrenosti opisuje svoje uspone i padove. Razočarenja kako u javnom, tako i u privatnom životu nije nedostajalo... Michelle nam priča priču baš onako kako ju je i proživjela.
Ovim memoarom nas inspirira da postanemo svjesni sebe i da prkosimo očekivanjima okoline.

3. Ja mrzim internet - Kobek Jarett

Prva knjiga Jaretta Kobeka povlači glavna pitanja modernog vremena. Zašto se odričemo svog intelektualnog vlasništva? Zašto je aktivizam 21. vijeka sveden na niz predavanja o moralu ukucanih u uređaje koje su izradili robovi? Jedno ovakvo djelo nudi nam objašnjenje interneta u svom najokrutnijem obliku.
Glavna junakinja ovog romana je sredovječna žena koja je na neki način, poznata. Njen lik savršeno je iskorišten i prikazuje sve ono što jedna žena proživljava u društvu gdje je mržnja prema ženama snažno izražena. Internet je mjesto gdje svako može reći šta god poželi, a da ne odgovara za to.

4. Čudesna narukvica Arthura Peppera - Phaedre Patrick

Priča o životu i svim njegovim neotkrivenim tajnama. Glavni junak knjige je udovac Arthur, koji živi vrlo jednostavan život. Ujutro se budi u 7:30, oblači uvijek iste sive hlače i prsluk boje senfa, zalijeva svoju paprat Federicu i vrijeme provodi u vrtu. No, stvari se mijenjaju kada na godišnjici smrti svoje žene Miriam, prilikom pospremanja njenih stvari otkrije zlatnu narukvicu sa privjescima, koju ranije nije vidio.
Nedugo nakon pronalaska narukvice, počinje otkrivati tajne koje kriju privjesci i sa svojih 69. godina se upušta u iznenađujuću i nezaboravnu odiseju koja ga vodi u Pariz i Indiju i u epskoj potrazi za istinom shvata kako je njegova žena imala uzbudljiv život prije njihovog braka.
Na tom putovanju dolazi do mnogih otkrića o sebi, a odgovore pronalazi na najneočekivanijim mjestima.

5. Povijest pčela - Maja Lunde

Sjećate li se kada se 2007. godine prvi put počelo pričati o neobjašnjivom masovnom pomoru pčela? Ta činjenica izazvala je zabrinutost jer je i sami Albert Einstein izjavio kako bi čovjeku ostale samo četiri godine na Zemlji kada bi pčele kao vrsta izumrle. Upravo ovim problemom bavi se norveška autorica Maja Lunde u kojem isprepliće prošlost, sadašnjost i budućnost tri porodice.
U prošlosti, 1892. godine William ne može svoju obitelj prehraniti i nalazi se na svojevrsnom dnu života. Sve se mijenja kada mu sin donese knjigu o Pčelama i košnicama, nakon čega se William napokon diže iz kreveta i kreće u projektiranje nove košnice koja će promijeniti prošlost. U 2098. godini nalazimo se u Kini gdje radnica Tao s hiljadama drugih radnika ručno oprašuje beskrajna polja stabala. Pčela više nema. Njezin sin doživljava ubrzo tajanstvenu nesreću i na kocki je i njegov život i budućnost čovječanstva.  U sadašnjosti, odnosno u 2007. godini, putujemo u Ohio gdje nas čeka porodica Georgea koji se bavi uzgojem pčela. Jednog dana sve njegove pčele nestaju i tu zapravo sve počinje.
Ova knjiga će nas navesti na razmišljanje o savremenoj situaciji koja nas okružuje i natjerati nas da se zapitamo do kada ćemo moći da se ponašamo kao sada.

 

 

 

 

 

 

 

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA