LIFESTYLE

Living Book Club: Preporučujemo top 5 naslova

Napredak tehnologije nam je omogućio da omiljene naslove uvijek nosimo sa sobom, ali ništa ne može zamijeniti osjećaj kada u rukama držimo knjigu.

Image

Pripremila: Ilma Subašić

Knjige nam omogućuju da se formiramo, oblikujemo svoje misli i jedni drugima pokažemo ko smo; dio su oblikovanja naše ličnosti, ne manje od garderobe koju nosimo. (Rebecca Mead)

U tom raspoloženju, preporučujem vam nekoliko naslova vrijednih čitanja.

1. Čovjekovo traganje za smislom – Viktor E. Frankl

Viktor Frankl duhovno buđenje doživio je u koncentracijskom logoru. Koliko god sama ta činjenica bila mučna, pisac, sasvim neočekivano, piše o pozitivnim stvarima koje je doživio u najtežim trenucima, kada nestane ljudskosti i počne preživljavanje u kome osnovne ljudske potrebe nisu zadovoljene. U tim trenucima, možete se osloniti samo na sebe. Hrabrost i snaga duha su poruka ove knjige.
Dr. Frankl, psihijatar i neurolog kroz ovu knjigu predstavlja problematiku kojom se čovjek bavi tokom cijelog života. Pokušava pronaći i dokazati odgovore na pitanja poput onih 'koji je smisao života i ima li život viši smisao', 'može li se smisao pronaći u patnji', ima li čovjek u svakoj situaciji mogućnost izbora'.
Iako ovoj priči nije izostavio primjere iz obične svakodnevnice, Frankl život prikazuje kroz tešku situaciju, zatočeništvo u njemačkom koncentracijskom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata. Prošao je kroz 4 nemilosrdna logora, uključujući Auschwitz. Preživio je neopisive strahote, mučenje i poniženje, i dobio odgovor da je smisao za opstanak ključno pronaći da bi prevazišli sopstvene patnje.
U epilogu, autor piše: 'Svijet je u lošem stanju, no stvari će postati još gore ako svako od sebe ne da maksimum.' Ova knjiga kroz jako tešku tematiku, daje dubokoumnu i pozitivnu poruku i potiče nas da damo najbolje od sebe, a ukoliko ne znamo, pokazuje nam kako to učiniti.

2. Middlemarch, George Eliot

Radnja romana smještena je u tridesete godine 19. stoljeća u fiktivnoj engleskoj provinciji 'Middlemarch'.
Middlemarch nam donosi priču o maloj provinciji u godinama koje su vodile do zakona o reformama iz 1832. godine kada je moderno počelo opozivati zastarjelo.
Elliot je na sofisticiran način oživjela stanovnike grada - mladu Dorotheu Brooke, znanstvenika Casaubona i reformističkog doktora Lydgatea, te ljepoticu Rosamond i tajnovitog bankara koji se kreću putanjom ispunjenom sa mnogo izazova i suprotnosti.
Na zanimljiv način prikazuje veliki broj likova povezanih tematikom koja je i danas aktuelna: status žene, priroda braka, religija, politika, obrazovanje itd., te nam objašnjava koliko su ljudski odnosi zapravo složeni.
Spisateljica Virginia Woolf opisala je Middlemarch kao 'rijetki engleski roman napisan za odrasle'. Ovaj roman svrstan je u najveća djela svjetske književnosti.

3. Crni kabinet, Max Jacob

Roman poznatog francuskog pjesnika, romanopisca i slikara je zbirka izmišljenih pisama popraćena komentarima autora u kojem savjetuje imaginarne pošiljatelje kako da riješe svoje privatne probleme. Na ovaj način, kroz upotrebu satire prikazuje društvo, provincijski život i buržoaziju.
Iako napisana davne 1922. godine, na savremenosti nije 'izgubila' ni danas. Čini se kao da joj modernizacija ne može ništa. Kliznost teme i genijalan stil pisca dokazuju nam da se čovjek jako malo mijenja i da ga stoljećima more iste brige. Max Jacob pisac je koji hrabro i vješto ulazi 'ispod površine' tragajući za kompleksnim odgovorima koji se tiču razvoja ličnosti. Knjiga se sastoji od 'prstenastih' kratkih priča koje je pisac iskoristio u svrhu da prikaže haotičnu sliku vremena u kojem je živio. Pismima o poslu, unosnom vjenčanju, nasljedstvu bogatstva, duhovnom životu i sl. na zabavan način prikazuje svijet rasipnih sinova, prevarenih žena i licemjera. Likovi su uglavnom nepovezani, mada ima i onih koje povezuje ista sudbina poput pisma 'Skladište Voltaire.'
Na sjajan način opisuje brige savremenika o budućnosti djece, novcu i na poseban način prikazuje koliko čovjek zapravo ima smiješan i pomalo 'otrcan' pogled na svijet.

4. Bujno ljeto, Barbara Kingsolver

Priča o isprepletenim sudbinama tri osobe, odvija se na obroncima planine Appalachian na sjeveroistoku Kanade i SAD-a. Knjiga postavlja pitanja o smislu života, ljubavi, smrti i važnosti prijateljstva na uvjerljiv i simpatičan način.
S jedne strane, Deanna Wolfe, naučnica koja istražuje i prati šumski život sa svoje stražarnice u izolovanom dijelu planine, gdje će upoznati lovca Eddia, koji 'upada' u njen pažljivo isplaniran i usamljenički život.
Na farmi, nekoliko kilometara od naučnice Deanne srećemo Luse Maluf Landowski, djevojke iz grada koja od svega najviše voli čitati knjige. Spletom okolnosti, udata za farmera, traga za odgovorima i razmišlja o neočekivanoj samoći s kojom se susrela za vrijeme života na farmi.
Nešto niže niz cestu, upoznat ćemo par starijih komšija u očiglednom konfliktu, koji brinući se o svojim farmama pronalaze teme za svađu, kao što su - religija, pesticidi, te neočekivanu komplikovanost života.
Vremenom, spomenuti likovi će se međusobno povezati, kako sa okolinom koja ih okružuje, tako i sa njihovim otkrićima o biologiji i životu.

5. Pat Gilbert: Strast je u modi - Prava priča o The Clash

Biografija jednog od najznačajnijih bendova anglofone rock kulture donosi nam priču o buđenju socijalne svijesti mlade engleske populacije i briše granice između muzike Zapada i Istoka, Sjevera i Juga. Također, u knjizi pronalazimo diskusiju o društvu kakvo poznajemo danas - opterećeno paranojom, rasnom diskriminacijom i terorizmom.
Krajem sedamdesetih godina, nakon izlaska sa londonske punk scene grupa 'The Clash' hrabro je krenula s namjerom da promijeni svijet. Iz žestokog punk rock-a, svoj muzički repertoar odlučila je osvježiti  i drugim žanrovima poput reggae, funk, jazz, hip-hop itd. U svrhu pisanja ove knjige obavljeno je više od 70 intervjua sa glavnim sudionicima ove priče, producentima, obožavateljima, prijateljima... kao i samim sastavom spomenute grupe: Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon i Topper Headon. Knjiga koja pruža uvid u sve ono što se događalo 'iza kamera' tokom desetogodišnje karijere ove grupe. Od napornih turneja, uspona i padova, revolucionarnih nastupa poput onog 'Rock-om protiv rasizma' i stvaranja albuma 'London Calling' - sve do tužne i iznenadne smrti frontmena Joea Strummera.
Istrajna i uvjerljiva priča iz koje, uistinu, možemo naučiti mnogo.


 logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA