GOURMET

Gastro kolumna: Tart od jabuka i šljiva protiv zimske depresije

Nakon serijala gastro kolumni o obradi i pripremi najboljih dijelova junetine, nastavljamo sa nečim drugačijim, ali ništa manje privlačnim i ukusnim...

Image

Miran Karić

Chef

Piše: Miran Karić, Chef

Usprotiviću se generalnom mišljenju da ne volim slastice. Naprotiv, uživam ih praviti, ali u manjoj mjeri konzumirati (srećom po moju kilažu!).

Čime bolje izmamiti iskren osmijeh na lice u ove zimske tmurne dane nego onim prepoznatljivim mirisima šećera, vanilije, muskata, ruma, cimeta i voća.

Za vaše bolje raspoloženje, predstaviću vam jako jednostavan kolač koji je idealan za ovo doba godine jer vas transportuje u pravo praznično raspoloženje. Riječ je o tartu od jabuka i šljiva, jednoj varijanti američke pite, odnosno vrste kolača od klasičnog prhkog tijesta uz razne filove - ovog puta sa filom od jabuke u kombinaciji sa kompotom od šljiva.

U mojoj zimnici se uvijek nađe pokoja tegla domaćeg kompota od šljiva ili nekog drugog voća.

Za početak, odmah po povratku kući s posla izvadite puter iz frižidera da omekša na sobnoj temperaturi. Dok se raspremite, naštimate muziku, napravite sebi kafu, eventualno pozdravite partnera ili djecu, puter će smekšati.

Vaš sljedeći korak jeste velika zdjela za mučenje tijesta. Količina tijesta koju pravite vam diktira količine sastojaka; ustvari, drugi naziv i najpravilniji raspored namirnica za ovo tijesto i jeste 3-2-1 što stoji za 3 količine brašna, 2 količine putera, jedna količina šećera. Na primjer, za tepsiju prečnika 25-30 cm neka vam mjerna jedinica bude šolja za čaj. Pomiješajte puter i šećer. Dakle, spojite dvije šolje putera sobne temperature (izrezan na kockice) i jednu šolju šećera, te dobro umijesite rukama. Ja sam koristio smeđi šećer i zbog njegovog ukusa i zbog izgleda. Kada to sjedinite i pretvorite u kremu, počnite postepeno dodavati brašno sve dok ne skinete sav puter sa zidova zdjele i dobijete kompaktnu smjesu. Zdjela mora ostati potpuno čista.

Igrom slučaja imao sam dosta domaćih jabuka koje su me i podsjetile na ovaj recept. Za fil naribajte jabuke zajedno sa korom, propržite na malo putera i par kašika šećera, po ukusu dodajte šećer u zavisnosti od kiselosti jabuka i dinstajte lagano na vatri uz dodavanje ekstrakta vanilije, malo ruma, cimeta i muškatnog oraščića. Dinstajte sve dok jabuke ne ispuste višak vode povežu se sa ostalim sastojcima.

U međuvremenu, dok tijesto odmara, a vi radite fil, pripremite kalup za pečenje i uključite rernu na maksimum. Pritom ne zaboravite na vašu kafu.

Tijesto obavezno utisnem rukama direktno u kalup i dalje pravim debljinu i oblik. Prhko tijesto je nemoguće valjati oklagijom ako ste ga pravilno napravili. Nakon što sam rasporedio tijesto u kalup na debljinu od oko pola centimetra (izrazito bitno da kompletno tijesto bude približne debljine zbog pečenja), premazujem ga filom i na njega naslažem šljive koje lagano utisnem u tijesto.

Nakon toga stavljam ukrase u obliku zvjezdica koje sam napravio od istog tijesta koje sam malo razvaljao na prozirnoj foliji i napravio kalupom, dok vi možete praviti ukrase kakve želite.

Pecite kolač 20-ak minuta na 200 stepeni. Nakon što do vas počnu dopirati miomirisi začina i tijesto počne dobijati smeđkastu boju, smanjite temperaturu na 130 stepeni i nastavite peći 10-ak minuta da se kolač malo isuši. Izvadite kolač iz rerne i sačekajte da se ohladi kako biste mogli lako rezati vaš prvi komad kolača.
Ovoj varijanti pite od jabuka idealno pristaje ide vrući puding od vanilije.

P.S. Napomena za muške čitatelje: Ne morate čekati supruge ili djevojke s posla, slobodno uđite u kuhinju i ponovite postupak, te iznenadite vašu ljepšu polovinu tartom od jabuka i šljiva, a ne zaboravite i ranije pomenutu šolju kafe.

Čitajte i kuhajte!

Prijatno!

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA