GOURMET

Pissaladière, omiljeni francuski snack

Ovo jednostavno jelo koje podsjeća na pizzu i focacciu potiče s juga Francuske, iz Nice.

Image

Priprema se od davnina; nekada se prodavao na ulicama Nice, a danas se uglavnom služi kao predjelo ili snack, ali ga možete naći i u francuskim pekarama (pattiserie).

Radi se od krušnog tijesta, nešto debljeg nego za pizzu, pa ga se često naziva focaccia s inćunima.

Sastojci

200 g oštrog brašna

Kesica suhog kvasca

Pola supene kašike šećera

2 glavice crvenog luka

125 ml ulja

12 inćuna (konzerviranih u ulju)

Crne masline

Malo vlasca ili majčine dušice

Priprema

1.     U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, kvasac, šećer i malo soli.

2.     Umiješajte 150 ml mlake vode i umijesite mekano tijesto. Mijesite   2-3 minute. Vratite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se podiže oko 20 minuta.

3.     Izrežite luk na kolutove i pržite na ulju dok ne omekša i počne se karamelizirati.

4.     Uključite pećnicu na 200 C.

5.     Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvijte ga u obliku kvadrata oko 30 cm sa 30 cm ili kruga. Lagano ga premažite uljem preostalim od prženja luka, a potom prekrijte lukom. Preko sloja luka unakrsno redajte inćune koje ste prethodno prepolovili po dužini, potom crne masline u prazne prostore.

6.     Pecite oko 25 minuta do zlatnožute boje. Po želji pospite s malo vlasca i sevirajte izrezano na kocke s malo svježe salate.

Pissaladière može biti okruglog oblika kao pizza, a možete pripremiti i mini tijesta kao finger food za zabave.

Bon appetit!

 

 

 


 

Tags:
logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA