GOURMET

Food blogger Harry Cooper kreira i fascinira

Za mladog Hajrudina Šišića, blogera hrane, kuhanje je vremenom postalo mnogo više od hobija.

Image

Pripremila: Ilma Subašić

Kreiranje recepata, priprema slatkih i slanih jela, fotografiranje i objava na društvenim mrežama, postali su njegova strast i profesija. 

Njegovi autorski recepti zadivljuju preko 16.000 Instagram pratioca u zemlji i u inostranstvu. Nije ni čudo obzirom na zvučni naziv bloga 'Harry Cooper' (koji se rimuje sa Gary Cooper op.a.) i fotografija njegovih primamljivih kreacija. Ipak, Hari kaže da iza imena ne stoji neka 'velika priča'.

Trenutak kada je sve počelo teško da može odrediti.

- Kuham od ranog djetinjstva. Kuhanjem sam se ozbiljnije počeo baviti prije 7 godina, kada sam aktivnije počeo pripremati jela za porodicu i prijatelje, otkriva Hajrudin.

Ukoliko se konstantno razvijamo i pratimo trendove, hobi vrlo brzo može postati posao. A veća sreća ne postoji, nego kada radimo nešto što izrazito volimo.

- Nakon godinu dana rada na blogu i fotografiji počeli su dolaziti upiti za saradnje. Naravno, u tom trenutku ponude nisu bile visoke, bio je to lijep džeparac. Sada, nakon nekoliko godina, već je dosta profitabilnije, kaže Hajrudin.

Eksperimentisanje mu nije strano i uživa kreirati recepte sa vlastitim potpisom, no nekada inspiracija nije na njegovoj strani.

- Dođu trenuci kada nemam inspiracije za kuhanjem, pa pogledam šta su kolege kuhale. Trudim se da ugradim i svoj element u recept. Na neki sebi svojstven način ga promijenim i da bar meni bude zanimljiviji, kaže naš sagovornik.

Kada bi morao izabrati omiljenu vrstu jela, slastice zauzimaju prvo mjesto. Smatra da slatki recepti daju veći prostor za kreativnost.

- Iz neobjašnjivog razloga imam osjećaj kao da veći prostor za igru imam u slatkim receptima. Trudim se da objavljujem i slane recepte. No, dominantniji su slatki, što se neće tako brzo promijeniti. Volio bih da recepti za slastice budu raznovrsniji, tako da svako može pronaći nešto za sebe, objašnjava naš bloger.

Harijev životni cilj je postati što bolji kuhar.

- U budućnosti ipak želim otvoriti i vlastiti restoran, gdje bi ljudi mogli svakodnevno isprobavati neke od mojih recepata. Planiram napisati i kuharicu koja će objediniti sve moje jednostavne recepte i pomoći ljudima da se kvalitetnije hrane. Nadam se da će kuharica ugledati svjetlost dana već u ovoj godini, otkriva Hajrudin.

Povratne informacije od onih koji probaju njegova jela za sada su samo pozitivne. Ali vjeruje da sigurno ima i negativnih koje još uvijek nisu stigle do njega.

- Naravno, prirodno je da se nekome ne svidi neki od recepata. Ne volimo svi isto, što je svakako i odlično. Inače bi svijet bio monoton.

Hranu za catering rijetko priprema, ali neke ponude je i realizovao.

- Ne vidim se u tom svijetu. Ideja zbog koje sam počeo sa blogom jeste da motiviram ljude da sami kuhaju i razvijaju sposobnosti u kuhinji.

Ponosan je na činjenicu da se njegov rad brzo 'proširio'. Svi intervjui i pojavljivanja na tv programima desili su se usljed velike zainteresiranosti za njegove recepte.

- Mislim da je u dobu društvenih mreža, kao novih medija, teško dobiti prostor u tradicionalnim medijima. Imam samo pozitivna iskustva s tradicionalnim medijima. Iskreno se nadam da će tako i ostati.

Smatra da su ljudi na našim prostorima izrazito talentovani, te da uspješno možemo razviti pozitivnu sliku u svijetu kada je riječ o gastronomiji.

- Sve što je potrebno je više motivacije i podsticaja od ljudi koji su već uspjeli u tome. Mnogi su primjeri osoba koje su odselile iz BiH, a vode uspješne restorane u svijetu. Vrlo je moguće to uraditi i u BiH. Nadam se da ću moći dati i svoj doprinos tome, zaključuje Harry Cooper.

 

 

 


 

Tags:
Image

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@Living

Instagram

#Living
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA