GOURMET

Maison Coco: Umjetnost francuskog pekarstva

Priča 'Maison Coco' artisan pekare počela je 2012. godine s ciljem da stanovnicima Sarajeva donese drugačiju predstavu o pekarstvu.

Image

Pripremila: Ilma Subašić

Ljubazna Nadina, ujedno i marketing menadžerica ovog francuskog kutka, pomogla nam je da započnemo jedinstveno putovanje u svijet najukusnijih peciva, te istakla potrebu za postojanjem ovakve pekare u Sarajevu.

- S obzirom na to da se polako budi svijest o zdravom načinu ishrane, Sarajlijama je bila potrebna pekara koja nudi drugačiju ponudu, objašnjava Nadina.

'Maison Coco'' u prijevodu sa francuskog znači 'imanje pijetlova'.

- Pijetao je prepoznatljivi simbol Francuske, koji se činio idealnim za naziv, dodaje Nadina.

Trenutno su jedini koji se na ovom području bave artisan proizvodnjom. Šta to zapravo znači?

- Sve što imamo u ponudi proizvodi se ručno. Naši slastičari i pekari, rekla bih i umjetnici - artisani, oblikuju peciva ručno. Svako pecivo ima svoj jedinstveni potpis. Prosječnom kupcu to može izgledati jako slično jer su oni vremenom postali maheri u svom poslu, objašnjava naša sagovornica.

Maison Coco proizvodi ne sadrže aditive, vještačka bojila i konzervanse. Svi proizvodi se pripremaju od pažljivo odabranih sastojaka.

- Naše proizvode pravimo od najkvalitetnijih namirnica. Ne koristimo margarin. Svako pecivo sadrži najkvalitetniji puter. Kada je u pitanju slatki program, koristimo belgijsku čokoladu i svježe voće. Također, francuski kvasac 'Levain' je neizostavan prilikom proizvodnje hljeba. Tijesto za hljeb stavljamo na dugu fermentaciju, koja, ovisno od hljeba, traje do 48 sati, otkriva Nadina.

Ponuda je raznolika, ali kupci ih najviše prepoznaju po bagetima, gurmanskim hljebovima i kroasanima. U ponudi još uvijek nemaju gluten free proizvode.  

- Svjesni smo da postoji interes za bezglutenske proizvode. Imamo recepte za iste, ali za realizaciju ove proizvodnje su potrebni odvojeni proizvodni kapaciteti što Maison Coco trenutno nema, ali što ne znači da ih u budućnosti nećemo imati, ističe naša sagovornica.

Pored posebnog načina proizvodnje, izdvaja ih i odnos prema kupcima.

- Trudimo se da svaki kupac koji uđe u Maison Coco pekare ima svoje vrijeme i poštovanje. Spremni smo da saslušamo i savjetujemo, te kroz komunikaciju bolje upoznamo kupce. Trudimo se da ne budemo klasična uslužna poslovnica gdje kupac samo 'uđe i izađe’, zaključuje Nadina.

 

Tags:
logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA