GOURMET

Gastro kolumna: Štrukle

Kao profesionalni kuhar često nailazim na pitanje gdje pronalazim inspiraciju.

Image

Miran Karić

Chef

Piše: Miran Karić, Chef

Izvora za inspiraciju je mnogo - muzika, film, drugi recept naravno, kada neko drugi kuha, želja da porodici serviram nešto novo i drugačije, priroda, lijepa namirnica.

Međutim, inspiracija nije dovoljna, također vam trebaju želja i poticaj. Njih može biti više, ali za mene su najjača dva – moja porodica, i da sam okružen prijateljima u trenucima kada kuham za njih.

Niti jedan dan u kuhinji, kako profesionalnoj tako ni onoj 'kućnoj' ne prođe bez muzike, uvijek u zavisnosti od mog raspoloženja, a opet često od muzike zavisi kakvo ćemo na kraju dobiti jelo. Bitno je da nađete ono što vas inspiriše i pokreće te da se ozbiljno posvetite onome što volite, a možda, ko zna, shvatite da je upravo kuhinja za vas.

Moja inspiracija za današnju kolumnu je jedan mali restoran u Hrvatskoj u kojem sam uživao u jednostavnom jelu koje daje mnoge mogućnosti i varijante.

U pitanju su tradicionalne hrvatske štrukle ili kako ih ja zovem, štruklice. Volim da im tepam jer su tako nježne, mekane i sočne.

Za osnovnu verziju koju vam danas nudim potrebno je svega nekoliko sastojaka, a to su:

4 jaja

0,5kg brašna

malo ulja

sol

vrhnje za kuhanje

mladi sir

pavlaka

Pored sastojaka potrebna vam je i vještina koju ćete steći stalnim ponavljanjem i vježbom, te se ne ustručavajte ovog recepta.

Tijesto za štrukle
Za tijesto umutimo brašno, 1 jaje, malo soli, 1 kašiku ulja i vodu koju postepeno dodajete dok miješanjem ne skinete svo brašno sa zidova zdjele.

Nakon toga izvadite masu na pult i malo je nauljite te počnite 'raditi' tijesto. Ako se bude lijepilo za pult, postepeno dodajte malo brašna. Tijesto je slično onom za naše pite, izuzev što u tijesto za štrukle idu jaja i malo ulja.

Kada ste tijesto izradili do kraja, ostavite ga da malo 'odmori', a vi zamutite smjesu za filovanje.

Nadjev i preljev
Smjesa za nadjev se sastoji od pavlake, mladog sira, 2 jaja, soli. Sve to sjedinite i time ćete filovati štrukle. Napravite odmah i preljev od 1 jajeta i otprilike 300 ml vrhnja za kuhanje.

Razvijanje tijesta
Tijesto prvo razvaljajte oklagijom, te ga prebacite na pobrašnjen stolnjak i počnite razvlačiti prstima kao za pitu. Rezultat treba biti dosta tanko tijesto, ali ne brinite ako počne da puca, samo budite nježni i nauljite malo i tijesto i ruke.

Kada ste razvukli tijesto, po njemu rasporedite nadjev i nježnim pokretima odižite sa stolnjakom te zarolajte 3-4 puta, kao savijaču. Neka zrak slobodno ostane 'zarobljen' unutra. Svaku kolonu koju tako urolate, prebacite u nauljenu tepsiju dok je ne popunite. Potom na dužini od oko 4-5 cm napravite pritisak na tijesto da ih odvojite, a možete ih i isjeći.

Nakon toga štrukle pospite preljevom i stavite da se peku oko 20 minuta na 220 stepeni. Dopustite da se nakon pečenja malo slegnu, ako se uspijete strpjeti (ja nisam).

Servirajte ih sa salatom od svježeg kupusa; hrskavost pruža divnu kontru mekoći štruklica. Pripremite ovo jelo i uživajte u predivnim oblačićima čiste sreće i nježnosti u ustima.

Prijatno!

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA