GOURMET

Kukuruzni čips sa sjemenkama

Pretvorimo nezdrave navike u zdrave tako što ćemo industrijski čips, koji je omiljena grickalica velikog broja ljudi, zamijeniti superzdravom verzijom: kukuruznim čipsom sa sjemenkama. 

Image

Almira Mujačić

Almira Mujačić

Piše: Almira Mujačić, blogerica zdrave ishrane

Iznenadit ćete se okusom i teksturom, kao i lakoćom njegove pripreme.

RECEPT

Sastojci

1 šolja kukuruznog brašna

2 supene kašike lanenih sjemeneki

2 supene kašike sjemenki od suncokreta

3 supene kašike maslinovog ulja

krupna morska so


Postupak

Ugrijati vodu do tačke ključanja, dodati maslinovo ulje i usuti u zdjelu sa kukuruznim brašnom i sjemenkama. Sve dobro izmiješati. Tekstura tijesta treba da bude malo gušća nego što je palenta (tako da količinu vode prilagodite potrebnoj gustoći tijesta).

Istresti na papir za pečenje, prekriti drugim papirom i oklagijom razvaljati lagano preko cijelog pleha. Skinuti gornji papir i peći čips na temperaturi od 180 stepeni cca. 30 minuta.
Kada postigne zlatno žutu boju, izvaditi iz rerne, izlomiti na komade neujednačenih oblika i servirati uz omiljeni umak (ajvar, paradajz sos, humus), a ukusan je i 'solo'.


Sada možete uživati u vašoj omiljenoj grickalici bez grižnje savjesti.

Pripremajmo zdrave obroke. Neprimjetno mijenjajmo nutritivne navike svojih najmilijih i izbjegnimo brojne probleme i oboljenja koja nastaju usljed loše prehrane.

Prehrambene navike se stvaraju kod kuće, tako da smo upravo mi odgovorni za zdrav način prehrane naše porodice.

Image

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@Living

Instagram

#Living
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA