ENTERIJERI

(Pre)uređenje prostora: Kako izgraditi vlastiti stil

Stilovi dizajna enterijera su izrasli iz arhitektonskih stilova, historijskih događaja i kulturoloških uticaja, zamišljene funkcije i potreba prostora i ljudi koji u njemu žive, tehnoloških postignuća, društvenih trendova, mode, te dostupnosti materijala.

Image

Piše: Lejla Džaferović

Veliki dio savremenog dizajna enterijera počiva na stilovima iz prošlih vremena što se očituje na motivima, paletama boja, proporcijama namještaja i sl.
Dizajn je proces koji, pored ostalog, zahtijeva planiranje i organizaciju. Često napravimo grešku impulsivno kupujući namještaj i asesoare, posežući za prvim što nam se dopadne, da bi na kraju završili se prezasićenim prostorom čije uređenje nije uzelo u obzir tri vodeća principa uređenja:

 • Funkciju prostora
 • Stil
 • Atmosferu

Robert Kime Interior Design

Funkcija prostora

Da bi uzeli u obzir ključni princip prilikom planiranja uređenja, odgovorite na nekoliko (naoko) jednostavnih pitanja:

 • Zašto preuređujem ovaj prostor?
 • Koji su to konkretni problemi u postojećem aranžmanu?
 • Zašto će se prostorija koristiti? Da li se radi o više funkcija (npr. dnevni boravak – kuhinja; spavaća – radna soba)?
 • U kojim aspektima želite unaprijediti/poboljšati prostor?

Nakon što odgovorite na ova pitanja, imaćete jasniju sliku o funkciji i svrsi prostora koju prostorija do tada možda nije u cjelosti ispunjavala.

Stil

Sigurno ste naklonjeni određenom stilu uređenja prostora. Međutim, da li je taj stil usklađen sa zamišljenom funkcijom prostora? Da biste to utvrdili, pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja:

 • Gdje biste svrstali postojeći stil i da li odgovara funkciji/svrsi prostora?
 • Da li u procesu preuređenja planirate izmjene postojećeg arhitektonskog stila koji se očituje na prozorima, vratima, rubovima?
 • Da li će struktura i proporcije prostora odgovarati zamišljenim promjenama?
 • Ako se radi o jednoj prostoriji, da li će prostor nakon preuređenja biti vizualno povezan sa ostalim prostorijama (treba postići tok, a ne dozvoliti da prostorija djeluje drugačije, dakle, da 'iskače' iz cjeline)?
 • Da li će stil biti opušten (casual) ili elegantan i formalan?

Atmosfera

Ovo je mnogima od nas najvažnija stavka, a razlog ne zahtijeva posebno obrazloženje. Otud izrazi 'kućna atmosfera', 'oaza doma', 'kao kod kuće' i sl. Dakle, pored gornjih principa, trebamo težiti dobroj atmosferi što je, opet, individualna stvar jer je svako od nas drugačije zamišlja i doživljava. I zato – ne dopustite da vam se nameće tuđi izbor jer samo vi znate šta je za vas 'kućna atmosfera'.

Prije nego što započnete preuređenje, pokušajte sa emotivne distance obratiti pažnju na prostor:

 • Da li je suviše svijetao ili suviše taman?
 • Da li se doima suviše hladan zimi, a topao ljeti (u pogledu atmosfere, ne temperature)?
 • Da li će to biti prostor za odmor i opuštanje?
 • Koju atmosferu želite u prostoru (opuštajuću, radnu, toplu porodičnu, formalnu i sl.)
 • Da li će prostorija odgovarati ukupnom personalitetu kuće/stana?


Vizualizacija

Nakon što se pomučite da odgovorite na sva gornja pitanja, čak i ako ne zapisujete odgovore, vizija novog prostora postaće jasnija.

Obzirom da je dizajn planiranje, a da ovog puta ne želite pogriješiti, stavite vaše ideje na papir i to na, obećavamo, zabavan način.


Victoria Hopkins Interior Design

Napravite popularni 'moodboard' ili u slobodnom prijevodu sa engleskog – inspirativnu ploču  (engl. mood znači raspoloženje, a board je ploča).

Inspirativna ploča je kolaž slika, predmeta ili tekstova složen u kompoziciju kako bi ispričao neku priču ili inspirirao za kreativni rad. Koristi se u svim granama dizajna, ali i u svakodnevnom životu kada želimo staviti ideje na papir ili kreirati vizalnu uspomenu na neki događaj.

Na internetu ćete naći dovoljan broj besplatnih formata i fotografija za vaš digitalni moodboard, ali najefektniju inspirativnu ploču ćete napraviti ručno, bez pomoći kompjutera.

Prvo nabavite ploču - to može biti plutana sa pribadačama, a može biti i veća podloga od malo tvrđeg papira (blok za crtanje A3 na primjer) na koju ćete lijepiti slike i uzorke. Dok listate časopise sigurno ćete naići na fotografije enterijera koje vam posebno privlače pažnju; to mogu biti komadi namještaja, boje, rješenja za zidove, podove, rasvjetna tijela, bilo šta vezano za enterijer. Ako namjeravate presvući sofu u dnevnom boravku da odgovara novom stilu (što je često dobra ideja), tražite uzorke u prodavnici štofova, pa i to prikačite/zalijepite na ploču.

Na koncu će vaša inspirativna ploča prikazati ono što stvarno želite, zamišljate, a najviše od svega će očitovati atmosferu koju želite u prostoru.

Svejedno da li preuređujete sami ili uz pomoć dekoratera, dizajnera ili arhitekte, inspirativna ploča je važan korak ka cilju. Ako radite sa stručnjakom, pokažite mu vaš moodboard bez stida – savremeni stručnjaci ga koriste kao bitan alat komunikacije sa klijentom, a vi ćete biti u stanju prenijeti mu vaše ideje i želje što je bitan korak do cilja – vašeg idealnog prostora.
 

 

 

  

 

 

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA