ENTERIJERI

Toplo ili hladno - kako vam drago

Cilj rada na dizajnu enterijera je pronaći praktične načine da se osiguraju funkcija, stil i atmosfera u prostoru. Danas govorimo upravo o atmosferi na osnovu koje prostore dijelimo na tople i hladne.

Image

Piše: Lejla Džaferović

Dok jedni preferiraju tople prostore, drugi se bolje osjećaju u hladnijim – o ukusima nećemo raspravljati. Medjutim, ukoliko niste zadovoljni vašim prostorom jer se u njemu ne osjećate dobro, vrijeme je za promjene...

Prvo da objasnimo šta čini tople, a šta hladne prostore.


TOPLI PROSTORI stimuliraju vas na mentalnu, pa čak i fizičku aktivnost. Daju osjećaj sigurnosti i uzbudjenja. Koriste se palete toplih boja poput oker žute, crvene, tamno smedje, maslinasto zelene i toplijih nijansi sive kao što je greige.


Toplinu prostoru daruju i šare i detalji na tekstilima sofe i fotelja, kao i oni na tapetama i zavjesama. Prisutni su meki oblici, okrugli radije nego četvrtasti koji daju osjećaj zagrljaja.

Meko zagasito svjetlo (žuto umjesto LED) takodjer utopljava prostor.

Prirodni materijali meki na dodir ili koji se tako doimaju poput pliša, umjetnog krzna, vune ili pletiva.

Police i kabineti su otvoreni te se vide knjige, posudje i sl.


Za razliku od toplih, HLADNI PROSTORI mogu djelovati umirujuće, meditativno, ali i ograničavajuće, da ne kažemo disciplinirajuće. Privlače pažnju i divljenje. Hladni prostori često izgledaju značajno veći nego što zapravo jesu.


Da bi se postigla 'hladnoća' prostora, koriste se hladne, blijede ili zagasite boje. Šare su takodjer mekše i suptilnije, kao i kontrasti boja, tekstura i tonova.

Hladni prostori se temelje na pravim linijama, preciznosti u pogledu namještaja i pozicioniranja objekata. Oblici namještaja su pravolinijski, delikatniji i ostavljaju utisak lakoće u odnosu na namještaj u toplim prostorima. Površine su često transparentne ili reflektivne što dodatno distribuira svjetlo po prostoru.


Tekstili su finiji, ostavljaju utisak svježine, a teksture mogu biti glatke ili tvrde. Za razliku od toplih prostora, proporcije hladnih su obično više fokusirane sa jednim velikim centralnim elementom. Police, kabineti i ormari su zatvoreni osim ako je u pitanju izložena kolekcija.

U hladnoj sobi možete steći osjećaj negativnog prostora.


Sad kad smo osvijestili razlike između toplih i hladnih prostora, bit ćete u stanju bolje ih prepoznati, ocijeniti šta vam eventualno smeta u prostoru, te kombiniranjem toplog i hladnog postići bolji balans i harmoniju.

Evo nekih primjera takvog balansiranja:


Inače hladan prostor industrijskog stila sada izgleda toplije zahvaljujući svilenom orjentalnom tepihu, biljkama na zidu (moderno ali toplije), drvenom stoliću i svijećama, kao i jastucima. slika gore


Ova prostorija takodjer industrijskog stila izgleda značajno toplije zahvaljujući drvenim plafonskim gredama, kao i drvenim stubom, drveni stol moderno rustičnog izgleda je postavljen za ručak, podne i zidne biljke, jastuci u bojama i upečatljivom šarom, te umjetno krzno na stolici i prekrivač od pletiva na sofi. slika gore


Gornja prostorija je primjer kako strogu i hladnu prostoriju možemo učiniti toplijom sa par poteza - svileni orijentalni tepih u toploj boji, rustična klupa od kamena i drveta i žuti akcenti (cvijeće i jastuci).

A slijedi i primjer 'snižavanja temperature' plavom bojom zida i akcenata (hladna boja), metalnom komodom takodjer u plavoj boji, stolić sa staklenom pločom.
Ovo je i odličan primjer kako možete kominovati toplo i hladno za vaš idealan prostor u kojem ćete se osjećati ugodno.


Probajte, testirajte, eksperimentišite i ako želite, podijelite s nama rezultate!

 

   

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA