ENTERIJERI

Centralni zid kao glavni akcent u prostoru

Dekorateri i dizajneri enterijera već godinama posežu za centralnim zidom kao glavnim akcentom u prostoru. Centralni zid je na putu da postane bezvremenski trend jer efektno mijenja 'vibru' doma, i osim kreativnosti i poštovanja nekoliko pravila, ne zahtijeva veliku investiciju.

Image

Piše: Lejla Džaferović

Iako se može činiti da jedan drugačiji zid u prostoriji remeti njenu simetriju i harmoniju, ako se pravilno uradi, može izgledati jako efektno i chic.

Prednost akcentiranja centralnim zidom je u fleksibilnosti. Pred vama je nebrojeno mogućnosti u pogledu boja, materijala i površina jer zid možete okrečiti ili oblijepiti tapetom.

Pritom, centralni zid ne mora biti onaj iza televizora – sami ili uz pomoć stručnjaka ocijenite gdje bi promjena boje bila najefektnija, uzimajući u obzir da su to najčešće ravni, glatki zidovi bez arhitektonskih osobnosti.

Još nekoliko savjeta prije nego što donesete odluku:

  1. Slobodno posegnite za jačom bojom, pod uslovom da je to boja koja vam se dopada, ne smeta vam ni ako ste joj izloženi duže vrijeme, kao i to da se prateći akcenti u prostoriji slažu sa bojom (podsjetite se kako putem našeg članka '60-30-10') Naposlijetku, radi se o samo jednom zidu!
  2. Centralni zid ne podrazumijeva samo šokirajuće boje poput jarko crvene; ukoliko preferirate sigurne neutrale kao što su bijela, krem, bež, centralni zid možete obojiti tamnom smeđom ili oblijepiti tapetom sa npr. antracit podlogom i tamno smeđom šarom (ove dvije boje se odlično sljubljuju i često vide u modernim konceptima). Upravo će tamno smeđa unijeti dozu dramatike potrebne da izbalansirate elegantan ali često monoton i sterilan izgled neutralnih boja.
  3. Razmislite o različitim načinima primjene boje kao što su pruge, ombre efekt ili drugi geometrijski oblici, pa čak i posebno finiširanje boje kao što je metalik efekt. Ako vam je izražena romantična strana, onda će vjerovatno prevagnuti cvijetni dezen koji možete podići na razinu više primjenom novog stila – znatno većih cvjetova!
  4. Uzmite u obzir boju na ostalim zidovima. Akcent zid najbolje djeluje kada se nalazi do zida u svjetlijoj ili srednjoj nijansi. Prevelik kontrast koji bi akcent zid jarke boje činio u bijeloj sobi bi vas samo na trenutak privukao, a potom bi vam počeo smetati. Zato balansirajte akcent zid u jačoj boji sa ostalim zidovima u neutralnim bojama kao što su bež, siva, smeđe siva i sl. Ako ipak odlučite akcentirati prostoriju sa bijelim zidovima, neka centralni zid bude u svijetlijim i srednjim tonovima.
  5. Dekorativna tapeta ostaje najoptimalniji način akcentiranja centralnim zidom. Izbor je tako širok da će svako zadovoljiti vlastiti ukus, a chic izgled je zagarantovan. Tapeta se relativno lako i skida, a njome možete za kratko vrijeme personalizirati bilo koji prostor.

Pored svega rečenog, za kraj ostavljamo novi trend – akcentiranje plafonom! Novi trend dizajna enterijera ne libi se plafona okrečenih bojom (jarka ili meka) koja se razlikuje od one na zidovima; plafon takodjer možete panelirati i onda obojiti, a kao prelaz između zida i plafona mogu poslužiti ukrasne gipsane ili drvene lajsne.

Probajte i podijelite s nama impresije putem Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA