ENTERIJERI

Ružičasti enterijeri

Kada je institut za boje Pantone proglasio 'Living Coral' bojom 2019., postalo je jasno da će ružičasta obilježiti još jednu godinu u enterijerima i na modnim pistama.

Image

Ružičasta je boja ljubavi, radosti i dobrog raspoloženja, a povezivanje te boje isključivo sa ženskim spolom postalo je prošlost otkako su modni dizajneri uveli ovu boju u mušku modu.

Ružičasta se pojavljuje u različitim nijansama, ali sve imaju zajednički nazivnik – strast, zabava, energija, svježina.

Postiže se miješanjem crvene i bijele pri čemu jedna umiruje, neutralizira i gasi vatru druge, te se nijanse postižu osciliranjem omjera obje boje.

Ušla je u dizajn enterijera davno, ali je dobila veći značaj prije nekoliko godina kada su izvedene nove, zagasitije nijanse koje se nanose na veće zidne površine.

Novi dizajni ponovo popularnih tapeta, naročito oni sa floralnim motivom, svejedno da li se radi o klasičnom izgledu sa sitnim cvjetovima ili modernom s krupnim, dramatičnim, također su doprinijeli da se ružičaste nijanse održe i zadrže u našim enterijerima.

Italianbark.com

Maureen Stevens Design
Iako impresivan, krupni floralni motiv na tapeti treba se pažljivo primjenjivati jer je uglavnom namijenjen samo kao dekor na jednom, centralnom zidu (o čemu smo ranije pisali). Pritom, ako dizajnirate spram tapete, nijansa ružičaste detalja na tapeti treba biti u istoj nijansi kao asesoari ili komad namještaja u datoj prostoriji.

Kraljica sofa
Ružičasta se vratila na velika vrata sa komadima namještaja za sjedenje, naročito sofom koja postaje centar prostorije oko koje se dizajnira. Svejedno da li se radi o pastelnoj roza ili električnoj 'vrućoj' roza na sofi, fotelji ili tabureu, doprinijet će pozivajućoj atmosferi prostora.

Leo Designs Chicago

Jolson

Proteklih godina u trendu je bilo spajanje roza komada namještaja sa zlatnim ili brončanim detaljima kao što je klub stol ili asesoar - radi se o uspješnoj kombinaciji koja se tako dugo održava da prijeti da postane klasik.

Pritom je interesantno kako se roza može savršeno uklopiti u klasične kao i u moderne enterijere. 

Meredith Ellis Design

U vrijeme kada je broj nijansi ružičaste bio limitiran, ova boja se povezivala samo sa sobama za djevojčice i žene, međutim, danas kada imamo veliki broj elegantnih zagasitih pastelnih nijansi, roza je postala boja 'za odrasle' i za prostore u kojima borave muškarci.

Dobra stvar kod roza boje (ali i nešto na što treba paziti) je u tome da i mala doza postiže veliki učinak, npr. roza sofa u blijedom prostoru, ili par jastuka, vaza i slika na zidu u istoj nijansi roza boje u bijelom enterijeru.

Najbolje rezultate ćete postići u modernim prostorima i prostorijama gdje preovlađuju pastelne boje. Jače nijanse se unijeti energiju u prostor i zasigurno razbiti monotoniju.


Taconic Builders

Roza je meka boja, te je najbolji način da se istakne ako se kombinira sa prirodnim tonovima i/ili prirodnim materijalima kao što su kamen i drvo za umirujuće i svježe kombinacije.

Living

Ako pak želite dramatičniji efekt, mekanu toplu nijansu roza uparite sa crnim ili metalik elementima ili je umetnite u tamni enterijer.

Ako ste zaintrigirani, ali još uvijek nespremni za veće poteze, uvedite ružičastu u vaš prostor kroz akcente i asesoare jer tu ne možete pogriješiti – jastuci, prekrivači, manji komad tepiha, slika na zidu, vaza i sl.

Jednako važno je da se odredite prema nijansama jer se značajno razlikuju i uzrokuju različit doživljaj (zamislite razliku između tzv. prljavo roza i ciklama ružičaste), te dopustite srcu da odluči.

Istina je da suviše ružičaste može imati kontra učinak (kao uostalom i druge boje), pa dozirajte do razine koja je za vas optimalna i, kao i uvijek – ne dajte se nagovoriti na nešto što ne želite.


Fotografije: Dering Hall, Living archive

 

 

 

logo-main-2019-white.png

Living - bh. portal

Osnivač: Develop d.o.o. Sarajevo
Adresa: Vilsonovo šetalište 10, Sarajevo

Redakcija:

Tel: +387 33 521 640
Email: info@living.ba

Pratite nas

Facebook

@living.gourmet
2018 © Copyright: Develop d.o.o. Sarajevo, sva prava pridržana. | Design by: Web Studio NESA